Книга за миналото на гр.Стара Загора

Spread the love

Преди Коледа на 2022г. Снежана Маринова от Стара Загора ми изпрати книгата „Мозайка от миналото на Стара Загора“. Изчетох я през почивните дни и останах много доволна. В една книга са събрани много факти от историята на града. Двете авторки проф.Светла Димитрова и Снежана Маринова добре познават историята му. Едната е била дълги години служител на Историческия музей, негов директор, професор по история на България и в момента е директор на музея на открито „Етъра“ край Габрово. А Снежана Маринова е дългогодишен служител на Библиотеката „Захарий Княжевски“, 12 години директор там, краевед, колекционер. Т.е. и двете са тясно свързани с историята на града.

Материалите в книгата са обособени в няколко дяла: „Забележителности“, „История между кориците“,  „Личности“, „Събития“, „Оттук – оттам“, „Ценности“. Във всеки от тези дялове са отпечатани материали, имащи отношение към тематиката. Само изреждането им би помогнало на читателите да видят колко пъстра е палитрата от материали. Например в раздела „Забележителности“ влизат материали за парка „Методий Кусев /Аязмото“/, парк „Пети октомври“, парк „Бедечка“/парк „Загорка“/, Стационарната градина, Старозагорската опера, Старият театър, Старозагорската пощенска палата, халите, музеят, областната девическа гимназия, мъжката гимназия, ловният дом, безистенът на Ески Заара, къщата с розите, Бакаловата  къща, универсалният магазин и др. За всяка от посочените забележителности са посочени авторите на проектите – архитекти, предприемачи учители и други лица, станали част от историята на съответните сгради, паркове и т.н. В една рецензия е невъзможно да се изброи всичко, но прави впечатление подробния разказ за отминалото време и как тези забележителности са достигнали до наши дни.

Вторият  раздел включва познание за историята на града, заключена между кориците на книги и печатни периодични издания. Да изброим някои от тях: Авторът на първата книга за авиацията, учител в Старозагорската мъжка гимназия, вестник „Земледелец“, вестник Тракийска трибуна и Михаил Черногоров, Старозагорски Общински вестник. Разгледано е делото на първият майстор на фотоапарата, готварската книга на П.Р.Славейков, Иван Мирчев и неговите изгубени спомени, първият туристически пътеводител на Стара Загора, списание „Знание“, старозагорския вестник „Дума“ и др.

В раздела с личностите влизат очерци за живота и делото на Анастасия Тошева, Захарий Княжески,  арх. Велчо Велчев, Владимир Сис, Георги Байданов, Димитър Наумов, фамилията Стоянович, Иван Гарванов, Клио Щаси, Ружа Делчева, полковник Калитин и др.

Не е възможно в една рецензия да изброим всичко, съдържащо се в книгата. Така е отделено място на различни събития от историята на града, на ценности, които се съхраняват в музея и т.н. Можем спокойно да кажем, че книгата „Мозайка от миналото на Стара Загора“ е един енциклопедичен справочник, предназначен за широк кръг читатели – от познавачи на тематиката до неизкушени, които тепърва ще се запознаят с разглежданите проблеми. Написана е на достъпен език, който привлича към текста читателя. Проблематиката също е представена достъпно, на един по човешки ясен начин, за да може всеки да разбере и осмисли материята,  с която старозагорци могат само да се гордеят. Книгата е снабдена и с много илюстрации към всяка статия, което също спомага за по – пълно възприемане на текста.

Светла Димитрова, Снежана Маринова. Мозайка от миналото на Стара Загора. Инфоз, Стара Загора,2022г., 335с.

© Радка Пенчева

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Retype the CAPTCHA code from the image
Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
 

error: Свържете се с нас.