Книга за миналото на гр. Стара Загора
Книга за миналото на гр. Стара Загора

Книга за миналото на гр. Стара Загора

Преди Коледа на 2022г. Снежана Маринова от Стара Загора ми изпрати книгата „Мозайка от миналото на Стара Загора“. Изчетох я през почивните дни и останах много доволна. В една книга са събрани много факти от историята на града. Двете авторки проф.Светла Димитрова и Снежана Маринова добре познават историята му. Едната е била дълги години служител на Историческия музей, негов директор, професор по история на България и в момента е директор на музея на открито „Етъра“ край Габрово. А Снежана Маринова е дългогодишен служител на Библиотеката „Захарий Княжевски“, 12 години директор там, краевед, колекционер. Т.е. и двете са тясно свързани с историята на града.

Материалите в книгата са обособени в няколко дяла: „Забележителности“, „История между кориците“,  „Личности“, „Събития“, „Оттук – оттам“, „Ценности“. Във всеки от тези дялове са отпечатани материали, имащи отношение към тематиката. Само изреждането им би помогнало на читателите да видят колко пъстра е палитрата от материали. Например в раздела „Забележителности“ влизат материали за парка „Методий Кусев (Аязмото“), парк „Пети октомври“, парк „Бедечка“ (парк „Загорка“), Стационарната градина, Старозагорската опера, Старият театър, Старозагорската пощенска палата, халите, музеят, областната девическа гимназия, мъжката гимназия, ловният дом, безистенът на Ески Заара, къщата с розите, Бакаловата  къща, универсалният магазин и др. За всяка от посочените забележителности са посочени авторите на проектите – архитекти, предприемачи учители и други лица, станали част от историята на съответните сгради, паркове и т.н. В една рецензия е невъзможно да се изброи всичко, но прави впечатление подробния разказ за отминалото време и как тези забележителности са достигнали до наши дни.

Мозайка от миналото на Стара Загора

Вторият  раздел включва познание за историята на града, заключена между кориците на книги и печатни периодични издания. Да изброим някои от тях: Авторът на първата книга за авиацията, учител в Старозагорската мъжка гимназия, вестник „Земледелец“, вестник Тракийска трибуна и Михаил Черногоров, Старозагорски Общински вестник. Разгледано е делото на първият майстор на фотоапарата, готварската книга на П. Р. Славейков, Иван Мирчев и неговите изгубени спомени, първият туристически пътеводител на Стара Загора, списание „Знание“, старозагорския вестник „Дума“ и др.

В раздела с личностите влизат очерци за живота и делото на Анастасия Тошева, Захарий Княжески,  арх. Велчо Велчев, Владимир Сис, Георги Байданов, Димитър Наумов, фамилията Стоянович, Иван Гарванов, Клио Щаси, Ружа Делчева, полковник Калитин и др.

Не е възможно в една рецензия да изброим всичко, съдържащо се в книгата. Така е отделено място на различни събития от историята на града, на ценности, които се съхраняват в музея и т.н. Можем спокойно да кажем, че книгата „Мозайка от миналото на Стара Загора“ е един енциклопедичен справочник, предназначен за широк кръг читатели – от познавачи на тематиката до неизкушени, които тепърва ще се запознаят с разглежданите проблеми. Написана е на достъпен език, който привлича към текста читателя. Проблематиката също е представена достъпно, на един по човешки ясен начин, за да може всеки да разбере и осмисли материята,  с която старозагорци могат само да се гордеят. Книгата е снабдена и с много илюстрации към всяка статия, което също спомага за по – пълно възприемане на текста.

© Радка Пенчева

Светла Димитрова, Снежана Маринова. Мозайка от миналото на Стара Загора. Инфоз, Стара Загора,2022г., 335с.

error: Content is protected !!