Едно родолюбиво списание попълва белите полета на историята
Едно родолюбиво списание попълва белите полета на историята

Едно родолюбиво списание попълва белите полета на историята

Излезе брой 15 на списание „Бяла черква”. В продължение на 10 години Николай Теодосиев – краевед, човек с големи исторически познания и ерудиция – издава със собствени средства списание за едно селище. Рядко срещано събитие в съвременната издателска практика е авторът да издирва, да проучва в детайли, да обнародва и популяризира непубликувани теми за лица и събития от историята на Бяла черква, (Великотърновска област) в собствено издание. Този път основната тема в новия брой е „Нов документ за Поп Харитон и края на един мит“. С прословутата си прецизност Николай Теодосиев проследява жизнения път на един добре известен герой от Дряновската епопея и разкрива противоречивата му биография. Спира се на детайлното митологизиране на образа на революционера. Оборва някои неточности за името на „Четата на Бачо Киро и Поп Харитон“. Интересно е изследването за единствената снимка на Поп Харитон с която е познат. Според проучването на Теодосиев, тя е направена в Букурещ между 13 и 28 март 1876 г., преди априлските събития. Авторът засяга и един рядко обсъждан въпрос – каква е била „ цената“ на тогавашните войводи.

Най-голямо откритие на Николай Теодосиев е обнародването на един почти неизвестен документ, съхраняван днес в Габровския архив. Издаден през 1926 г. на Бона Николова Кундурджиева (племенница на Поп Харитон) в уверение на това, че вуйчо ѝ  е бил воевода в Дряновския манастир през 1876 г. Двама възрастни монаси (монах Хрисант и йеромонах Никифор), живи свидетели на събитията, дават писмени спомени и потвърждават исторически факти от онова време. Авторът утвърждава активната роля на Бачо Киро при организирането на четата, подготовката на въстанието и неговата роля в Дряновската епопея. Използваната литература отразена в библиографската справка допълва задълбочените  проучвания.

Втората тема в списанието е „Някои сведения за генерал Русчо Димитров и неговата съпруга – писателката  Олга Димитрова“. Роден в Бяла черква на 17 януари 1882 г., достигнал до званието генерал-майор Русчо Димитров е пример за войска чест и родолюбие. Николай Теодосиев дава нови сведения за семейството на царския офицер. Подробно се спира на съпругата – Олга Димитрова Славкова – родена през 1895 г. в Свищов, следва литература, философия и история на изкуството в Софийския университет и в Монпелие, Франция. Автор на 11 книги с разкази и една поетична стихосбирка. Днес писателската и журналистическата ѝ дейност е потънала в забвение. Достоен спътник на своя съпруг.

Изданието е обогатено със снимки и факсимирета на документи, допълващи текстовете. Със статиите отпечатани в това списание се попълват не само белите полета от историята на Бяла черква, но и в историята на България.

© Соня Кехлибарева

error: Content is protected !!