Зафер Галибов – „Балканска фотография Протагонистите – Тома и Никола от фотографската фамилия Хитрови“

Spread the love

Книга и съпътстващата фотографска изложба 

Откриване: 20 март, понеделник, 18.00 часа, Галерия – книжарница София Прес 

Борис Маждраков. Портрет на Катерине Бурк

За събитието:

Галерия – книжарница София Прес представя книгатата на Зафер Галибов „Балканска фотография Протагонистите – Тома и Никола от фотографската фамилия Хитрови“, както и съпътстващата я изложба от фотографии на фамилията. Книгата е плод на задълбочено и детайлно проучване, осветяващо важни и недотам известни образи и факти, запечатани от фамилия Хитрови и техните наследници.

Зафер Галибов проследява развитието на семейството и фотографския му бизнес, който развиват от Освобождението през годините на промени, сътресения, възход чак до пренасянето му на нов континент, до 20-те години на 21 век. Галерията от образи, която включва фотографии на самите „Протагонисти“, портрети на техни близки и клиенти, са любопитно доказателство за времето, историята, нравите, модата, политиката в България, Европа и Америка.

Борис Маждраков. Портрет на актьор

Акцентът в изложбата е върху творчеството на Борис Маждраков и неговата работа за студио „Парамаунт“.

Зафер Галибов с присъщата му упоритост и целенасоченост успява да ни преведе през времевите, пространствени и исторически лабиринти и да ни сближи с личности, белязали и българската и световната история.

О. Даниел

Борис Маждраков. Портрет на Грета Нисен

За автора:

Зафер Галибов е български фотограф-художник.

Притежава докторска степен по Изкуствознание и изобразителни изкуства от Института за изследване на изкуствата при БАН. А също културология – магистър в СУ „Кл. Охридски”(2007) и електроинженерство – магистър в ТУ (1975).

Работил е в Института по математика и информатика на БАН, в Националната галерия за чуждестранно изкуство, в Малък градски театър зад канала и др. Сътрудничи на редица вестници и списания. Преподава фотография във Факултета по журналистика и масови комуникации към СУ. През 2017 г получава наградата „Златно перо” от СБЖ за фотожурналистика. Реализирал е над 50 самостоятелни изложби, повече от 20 от които в чужбина – Париж, Виена, Тел Авив, Хелзинки, Москва, Варшава, Солун, Копенхаген, Ерусалим, Краков, Залцбург, Вилнюс, Триест, Букурещ, Чикаго, Доха и др. Публикува фотоалбум „Движение” през 2001, а през 2017 издава книгата „Светлописите”- нов прочит на историята на старата българска фотография. Репродукциите са предоставени от автора на книгата.

Изложбата ще продължи до 24 март.

Пресинформация: Галерия – книжарница София Прес

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Retype the CAPTCHA code from the image
Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
 

error: Свържете се с нас.