Юбилейна изложба: „125 години от рождението на Петко Стайнов“

Spread the love

 „Исторически музей – Котел“ и Фондация „Петко Груев Стайнов“ представят юбилейната изложба: „125 години от рождението на Петко Стайнов“.

Изложбата ще бъде открита на 19 май (четвъртък) от 17.00 ч. във фоайето на експозиция „Котленски възрожденци“, след което програмата ще продължи с документален филм, посветен на композитора и музикални изпълнения на деца от Центъра за личностно развитие – Котел.

За оформянето на експозицията са ползвани фондовете на архива на Българската академия на науките, Централния държавен архив, Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“, Съюза на българските композитори, Националната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров”, Софийската филхармония, Библиотека „Искра” – Казанлък, семейни архиви и др.

Постерите  представят специфичните учебни пособия, плочата за писане на брайлов шрифт, с помощта, на които Петко Стайнов се е обучавал в Института за слепи в София.

Специален акцент са факсимилета на оригиналите на най-известната му творба „Тракийски танци”, както и симфоничната поема „Тракия”, за чиято балетна версия, поставена през 1943 г., свидетелства цветна снимка на акварелния ескиз на декора ѝ от Дечко Узунов. Представена е и дейността на Петко Стайнов като директор на Софийската опера и като основател на дружеството на българските компонисти „Съвременна музика”. Показана е значителна част от държавни отличия и грамофонни плочи с негови произведения.

Организаторите

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Retype the CAPTCHA code from the image
Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
 

error: Свържете се с нас.