Йордан Кисьов е носителят на Националната награда „Владимир Димитров-Майстора“

Spread the love

Тази година националната награда за живопис на името на Владимир Димитров-Майстора бе връчена на 1 февруари деня – датата на рождението на Майстора.  Пред галерията Владимир Димитров-Майстора наградата бе връчена на художника Йордан Кисьов – един от най-известните авангардисти в България и бивш директор на Силистренската художествена галерия. Той бе избран сред пет номинации:  Георги Лечев, Димитър Чолаков, Румен Гашаров и Румен Жеков.

Йордан Кисьов, Снимка: БТА

„Тази награда ме задължава много да продължа по пътя си, независимо дали е прав или крив. Всеки път има и криволичения, има разклонения, кръстовища и отбивки, но е ясен – той е напред, пък да става каквото ще“, каза след награждаването си Кисьов.

Йордан Кисьов е роден на 19 януари 1945 г. в с. Бисерци, Разградско. Завършва Художествената гимназия в София в класа на Димитър Арнаудов, а след това монументална живопис във Факултета по изобразително изкуство към ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“. През 1973 г. постъпва на работа като уредник в Художествената галерия в Силистра, а от 1990 до 2013 г. е неин директор.

Йордан Кисьов работи на границата между колажа, пластиката и живописта.  Приема изкуството като авантюра в незрими светове и дори като изтънчено бягство от действителността.

Статуетката е дело от скулптора Кирил Матеев

Годишната Национална награда за живопис „Владимир Димитров – Майстора“ е учредена през 1973 г. от Съюза на българските художници. До 1989 г. наградата има 39 лауреати. Сред тях са – Златю Бояджиев, Ненко Балкански, Илия Петров, Генко Генков, Стоян Сотиров, Румен Гашаров, Георги Баев, Калина Тасева, Димитър Киров, Светлин Русев. Двукратно са награждавани Атанас Яранов, Вера Недкова, Веса Василева, Емил Стойчев, Теофан Сокеров и Милко Божков.

След двадесетгодишно прекъсване през 2013 г. наградата е възстановена по инициатива на Община Кюстендил, с участието на СБХ и Министерството на културата. Победителят получава статуетка, диплом и парична награда от община Кюстендил и от Министерството на културата. Статуетката е дело от скулптора Кирил Матеев, който печели конкурса за изработване на Национална награда за живопис на името на Владимир Димитров – Майстора.

Изкуство и наука

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Retype the CAPTCHA code from the image
Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
 

error: Свържете се с нас.