„Векът на зданието”. 110 години от създаването на сградата на ул. „Славянска” 2

Spread the love
Галерия Credo Bonum
12 януари – 19 февруари 2023
Изложбата разказва историята на една от емблематичните софийски сгради – впечатляващото здание на ъгъла на улиците „Славянска” и „Г. Бенковски”, превърнала се в един от символите на града. Днес в нея се помещават Българо-американска кредитна банка, CSIF холдинг, а вече 20 години тук е и адресът и на фондация и галерия Credo Bonum.
Малко хора знаят, че зад стените на тази необикновена сграда е скрита 110 годишна българска история. Историята на създателите, построили дом на българския бизнес. Историята на първото поколение родни архитекти, променили завинаги облика на София. Историята на талантливите декоратори, придали на интериора неповторим облик. Историята на реставраторите, които преди повече от 20 години връщат блясъка на сградата. Историята на една сграда, която заедно с България, преминава през войни, разрушения и преврати, многократно е преустройвана, сменя собственици и предназначение, но продължава да се издига като паметник в европейското сърце на столицата.
В изложбата „Векът на зданието”, звучат оригиналните дискусии, предшестващи архитектурния конкурс от 1911 г., запазени в Държавна агенция „Архиви“ (ДАА). За Софийската търговско-индустриална камара (СТИК) разказваме с помощта на доц. Мартин Иванов, познавач на българската икономическа история. На стените на галерията могат да се видят документални снимки от стара София, един бързо разрастващ се европейски град от началото на XX в. Те са плод на изследователския труд на Виктор Михайлов, от сайта stara.sofia.com. Има чертежи и архитектурни планове, издаващи оригиналния замисъл на блестящото архитектурно трио „Димов, Ничев и Фингов”. За тях разказва д-р Боряна Вълчанова. С помоща на проф. Милена Георгиева, изложбата открива самоличността на декораторите на интериора, сред които се откроява името на Харалампи Тачев, проектирал уникалните 48 емблеми на занаятите в Заседателната зала на втори етаж. Архивът на реставраторката проф. Миглена Прашкова разказва за 6-месечния реставрационен процес през 2003 г.. Не на последно място, изложбата ни разхожда из сградата, показвайки различни кътчета от тази забележителна постройка, уловени от фотографите Росина Пейчева, Галя Йотова и Добрин Кашавелов.
Изложбата „Векът на зданието” е съпътствана от издаването на едноименен каталог. По време на изложбата в галерията ще има съпътстваща образователна програма с разнообразни събития, включително и за деца. Проектът е подкрепен от Национален фонд „Култура”.
Пресинформация и снимки: Галерия Credo Bonum
ул. „Славянска“ 2, вход от ул. „Бенковски“

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Retype the CAPTCHA code from the image
Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
 

error: Свържете се с нас.