Доц. Васил Загоров с литературен дебют в Стара Загора

Spread the love

В рамките на Националната библиотечна седмица 9 – 13 май 2022 г. и по повод 11 май – Ден на светите равноапостоли и просветители Кирил и Методий и професионален празник на българския библиотекар, ЧБ „Родина” и РБ „Захарий Княжески” Ви канят на среща с Васил Загоров и неговия дебютен сборник с разкази „” (изд. Ерго).

Заповядайте на 12 май (четвъртък) от 17:00 часа в зала „Библиофония”, 4 етаж, РБ „Захарий Княжески”. !

За книгата

„Този сборник с фантастични разкази е посветен на трите ми житейски и професионални увлечения – книгите, библиотеките и фантастиката. Същевременно „Призраци в библиотеката” намира центробежната си сила в противоречията. Тук ще откриете дълги и къси разкази, весели и тъжни сюжети, произведения, които те карат да се замислиш и такива, които да ти помогнат да се отпуснеш. Тази противоречивост се засилва и от многообразието на наративите – научна фантастика, фентъзи, утопия, антиутопия, алтернативна история, пародия, като понякога тези жанрови форми са смесени дори в рамките на конкретен сюжет. Книгата разказва истории за библиотекари, издатели, музейни работници, учени, чиито първоначални обекти на подражание са събирани по време на научните ми пътувания в страната и чужбина. И все пак, ако някой се припознае в чертите на определени герои и сюжетни линии, да знае, че жестоко се е объркал.”

Васил Загоров. Призраци в библиотеката. – Ерго, 2022

За автора

Васил Загоров е университетски преподавател и учен, доцент по книгознание, библиотекознание и библиография, доктор по журналистика, страстен изследовател на миналото на книгата, колекционер. Щатен преподавател в УНИБИТ, Загоров има десетки публикации в областта на история на книгата. Той поддържа и научния блог „Книгохранилището”. „От години проучвам интересни теми и въпроси, свързани с история на книгата, но те остават скрити в дебелите научни сборници и издания, които толкова много плашат студентите. Обратно на тази тенденция, мрежата, пълна с видими, но глуповати текстове, им се предлага, облъчвайки ги с всевъзможни „истини“. Така у тях се формира псевдопознание, което един ден може да им изиграе лоша шега. Затова реших, че трябва да създам почивна станция в джунглата на информационния хаос и да осигуря на всички, които искат да тръгнат по следите на предците си, полезна информация в областта на история на книгата, печатните медии и журналистиката.”

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Retype the CAPTCHA code from the image
Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
 

error: Свържете се с нас.