Вариант Везувий. Изложба графики на художника Калин Николов

Spread the love

„Вариант Везувий” е поредната самостоятелна изложба на Калин Николов.

Настоящата изложба, споделя художника, е връщане към два от източниците на моето въображение. Първият момент е видяното чрез един вече ретро бакелитен диаскоп от 50-те години на миналия век, запазен още в оригиналната си кутия с инструкциите. „Модел Е“ e бил рядкост у нас за времето си. Диапозитивните барабани са представяли седемте чудеса на света, сватбата на английската кралица и изкачването на Везувий. Особено последното винаги ми напомняше крайната спирка на петицата (финала на линията и последните траверси) и тръгването нагоре към Копитото с очакване да видим някога видяното на фотография.

Вторият момент е филмът „Параграф 22“ от 1970 г. по известния роман на Джоузеф Хелър, умело адаптиран към черния хумор на писателя. Жанрът на моята карикатура, казва Калин, е именно черен хумор.

В изложбата си той включва и една дълга рисунка  с портрети на брат ми Стефан. В нея е изобразен и момента на публичното обезглавяване на големия археолог Халед ал Асаад, след като той отказа да разкрие местоположението на ценни артефакти от Палмира, убийството на Анна Политковская, събитията в Прага 1968 и други неща…

Георги Рупчев казва, че той принадлежи на поколението млади интелектуалци от 70-те и през 80-те години. Заради това Калин има серия свалени изложби и унищожени илюстрации  (дори от вече отпечатани и разпространени книги).

Калин Николов полага усилия, за да бъде възстановена паметта за напълно зачеркнатите творци като Райко Алексиев, Михайло Парашчук, Васил Иванов. Той осветлява творческото наследство на Борис и Славка Деневи, Александър Божинов и Александър Добринов, дейността на южнославянското движение “Лада” и писателя Асен Христофоров.

В съвременната и актуална визия на творбите му са втъкани философски и социални мотиви. Те, както пише Рупчев, остават в съзнанието ни като израз на богата и ярка индивидуалност, разкриваща сложна и съвременна духовност, стремеж към овладяване на нови художествени светове и непримиримост с вече познатото и казаното.

Експозицията може да бъде разгледана от 2 декември 2021 г.

Галерия “Шипка” 6, първи етаж

Изкуство и наука

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Retype the CAPTCHA code from the image
Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
 

error: Свържете се с нас.