В страната на живописците. Изложба на Минко Йовчев

Spread the love

Откриване: 1 март, сряда от 18.00 ч.,  Галерия-книжарница София Прес

Повече за събитието:

Подобно на Алиса, която в страната на въображението се среща с редица особени герои и чудатости, за да разбере света на възрастните и да порастне, така и ние се оглеждаме в изкуството, за да разкрием и преосмислим енигмите на реалността. „В страната на живописците“ е втората самостоятелна изложба на Минко Йовчев. В нея авторът подхожда саморефлексно и насочва вниманието си върху смисъла и „ползите“ на живописта, връзката ѝ с действителността и (не)възможността за нейната автономност.

В картините му свободата и размахът се усещат още с избора на големите формати и маслените бои. Откриваме един паралелен, самостоен свят – разговор между различни художници през различните време-пространства. Усещаме чистата наслада от живописването, възможността за превъплъщение и безмерна емпатия, способността на художника да предава триизмерните обекти на платното, вниквайки в тяхната същност, в тъканта, от която са изградени, но и да минава отвъд тях, изобразявайки невидимото. Със спокойна дистанцираност, характерна за цялото му творчество, Минко Йовчев изгражда имагинерни хронотопи, черпейки теми и сюжети от културата и действителността ни – тук е самотата на минотавъра, победата над него, фрагментарността и отчуждението на света, в който живеем, „спасението“, социално или лично, което всеки от овластените медиатори предлага, но и ироничният поглед, рефериращ към вътрешния мир като постижимо спасение.

Изложбата „В страната на живописците“ се превръща в своеобразно припомняне на думите на Андрей Даниел, преподавател на Минко Йовчев, че „проблемите в изкуството са вечни, но условията, в които се решават, и поколенията, които ги решават, се менят. Ето защо има смисъл да опитаме да ги решим отново“.

Елиза Младенова

За автора

Минко Йовчев е роден на 14 октомври 1987 г. в град София. Завършва НУИИ „Акад. Илия Петров“ и Националната художествена академия в София, специалност Живопис в класа на проф. Андрей Даниел през 2011. Участва в редици изложби и конкурси. През 2010 г. е първият носител на Наградата за млад живописец на Фондация „Едмонд Демирджиян“, а през 2013 г. се състои и първата му самостоятелна изложба в галерия Credo Bonum „Нечовешко“.

Изложбата ще продължи до 17 март 2023 г.

Пресинформация: Галерия-книжарница София Прес

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Retype the CAPTCHA code from the image
Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
 

error: Свържете се с нас.