Творческа среща по повод 135-годишнината от рождението на Дора Габе, организирана от ученици и учители от 32.СУИЧЕ „Св. Климент Охридски“ по проект „Българската литература за деца и юноши XX – XXI в.“

Spread the love

На 10 март 2023, петък, от 12.00 ч. в Актовата зала на 32. СУИЧЕ „Св. Климент Охридски“ в София се проведе творческа работилница, посветена на 135-годишнината от рождението на Дора Габе. Срещата се организира по инициатива на учители и ученици от 32. СУИЧЕ „Св. Климент Охридски“ и бе с фокус върху книгата на Дора Габе „Някога“, определена от Владимир Василев като „малки психологически етюди в поетична форма“.

Участници в работилницата бяха ученици от 11. клас, профил „Философия и литература“ с ръководители Петър Михайлов, преподавател по български език и литература и член на екипа на проекта, и д-р Диляна Филипова, културолог, преподавател по философия. Организатори на форума са ръководителят на проекта доц. Александра Антонова, която допринесе за непосредствената атмосфера, създадена от д-р Росица Чернокожева – член на екипа, подпомогната от своята колега д-р Боряна Кръстева – психотерапевт. А що се отнася до методическата част – можеше да се разчита на опита и всеотдайността на доц. Огняна Георгиева-Тенева, също част на екипа по проекта „Българската литература за деца и юноши ХХ – ХХI век“.

Първата част на работилницата бе разработена върху психодраматична концепция в прочита на седем стихотворения на Дора Габе и бе ръководена от д-р Росица Чернокожева и Боряна Кръстева, психотерапевт. На учениците бе дадена задачата без каквато и да било предварителна подготовка да възпроизведат по групи сценично стихотворенията „Мъдър“, „Лакомчо“, „Грях“, „Тръгнали“, „Екскурзия“, „Криеница“ и „Горкия“  и бяха стимулирани да споделят свои спомени и усещания при съпреживяването на текстовете, да си спомнят как самите те са се усещали на 5-годишна възраст, а след това да коментират преживяването на цялостната ситуация на психодраматичен прочит. Използваните психодраматични елементи допринасят за повече себеизследване и себеизразяване на учениците и повишаване на тяхната емоционална интелигентност, креативност и спонтанност. Учениците, разделени на групи, си припомниха позабравени игри от детството: броилки от поредицата „Кральо портальо“, пляскаха с ръце, пееха. Т.е. вълшебството се случи и те се преобразиха на малки деца. Реално това беше и целта на тази задача. След това съответните групи трябваше да импровизират и в рамките на няколко минути да реализират сценично стихотворенията.   Етюдите също се сполучиха със своята спонтанност, креативност, като същевременно и самите ученици, и преподавателите се забавляваха.

Втората част бе изцяло подготвена от учениците и техните преподаватели върху първото издание на „Някога“ от 1924 (изд. „Златорог“) и второто издание от 1938 (изд. „Завети“), като в залата бяха налични и двете автентични издания, превърнали се отдавна в библиографска рядкост. Учениците направиха кратка презентация за Дора Габе с биографични акценти и представиха всяка от 14-те части на книгата в малки екипи, в тематични и мотивни акценти, в провокиращи и автопровокиращи въпроси, в собствения преживян опит. Тук бихме направили уточнението, че изданията преди 1944 г. на онзи по-стар правопис, пазещ еровете в окончанията на думите, двойното е, голямата носовка. По български език по програма в средното училище има някаква малка част, обръщаща внимание на историческото развитие на правописа, така че част от задачата е учениците да разчетат сами текстовете, написани преди Реформата от средата на 40-те години на ХХ век. Главите от книгата бяха интерпретирани през приказната и авангардната (сюрреалистичната) поетика, които създават света на малкото момиченце като художествено пространство, силно лиризиран, анимиран, предметно, цветово, звуково, обонятелно и тактилно стилизиран, фрагментиран, циклизиран – свят на сънища, страхове, очакване и въпроси, на образи символи, на физически и емоционално опозитивни пространства (стая/дом – природа, земя – небе, празник – делник, реалност – сън, любов – насилие, норма – лудост, фолклор – религия, живот – смърт). Свят, създаден от болезнена  впечатлителност, свят на звезди, жита, животни и хора. 14-те части на „Някога“ бяха и диалогично прочетени – с повестта „Преди да се родя“ на Ивайло Петров, 100-годишнина от рождението на когото отбелязваме през 2023, с разказа „По жътва“ на Елин Пелин, с романа „Тютюн“ на Димитър Димов, с „Да се завърнеш в бащината къща“ на Дебелянов, във философски и психоаналитични паралели.

Основна методическа трудност пред преподавателя по литература е как да се обвърже Дора Габе и нейното произведение „Някога“ така че да не нарушава учебните програми на МОН. Първата глава на художествената творба е със заглавие „Преди да се родим“ – емблематична повест за Ивайло Петров от 1968 г. Понеже  модерният класик присъства в профилната подготовка на Модул 3 „Диалогични прочити“ – позволи да се съпоставят двата текста. Освен Багряна, в горен курс са включени още Петя Дубарова и Здравка Евтимова – по този начин жените-авторки стават три – допреди 2 години беше само една. Констатираме не само увеличаване на количеството, но и все по-ясно е откроима тенденцията да се илюстрира личността и творчеството на съвременни наши писатели – Здравка Евтимова е сред най-активните и издавани наши писатели в момента. За Петя Дубарова се реализираха няколко филма – документален и игрален и тийнейджърите проявяват интерес към поетесата и  с удоволствие четат нейните книги. От зимния панаир на книгата няколко девойки ми се похвалиха, че са намерили няколко нейни издания и с желание четохме и анализирахме предния срок няколко нейни творби (освен поетическите, са включени и отделни есеистични нейни работи). Други от днешните ни автори са: Георги Господинов, Владо Даверов. Само ще припомня, че до скоро програмата в средното училище по литература приключваше с романа „Тютюн“, който е все пак отпреди 70 години. Сега имаме възможността да четем автори, които издават в настоящия момент свои нови произведения, освен това може, при добро желание, да се осъществи и контакт с тях. Миналата година, примерно, в 32-ро гостува Петя Кокудева, а в края на м. март очакваме да ни посети и Георги Бърдаров. Ала нека след „лиричното“ отклонение отново се насочим към основното занимание на нашата аналитична работа.

„В тази книга Дора Габе разкрива сложния свят на порастващото дете с неговите страхове и надежди, сетивата му за природата. Книгата е автобиографична и образите от семейството на писателката са обрисувани с много любов и проникновение“, посочва д-р Росица Чернокожева.  Цялата творба е свързана със съня, отворена е към звездите и вселената. Малкото момиченце поставя философски въпроси, на които търси адекватен отговор: Къде съм била, преди да ме роди Мама? И как така звездите хем са така близо, хем са така далече…

Автори: Доц. Александра Антонова; д-р Росица Чернокожева; Петър Михайлов

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Retype the CAPTCHA code from the image
Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
 

error: Свържете се с нас.