„Тишина“ – изложба на Хари Арабян

Spread the love

От 1-ви ноември галерия “Нюанс” има удоволствието да ви представи изложбата “Тишина” на скулптора Хари Арабян. Експозицията представя скулптури, които разкриват различните свойства на стъклото, както и експерименти с материали като кост, метал и различни техники за “опитомяване” и третиране на различните медии. Неговите произведения съчетават по неповторим начин приложни и изящни характеристики. Скулптурите, които са обединени под наименованието “Тишина”, са родени от творческите му и чисто човешки търсения и са интерпретации на вечни теми и образи, пречупени през характера и чувствителността на автора. “Юдит” и темата за победител и победен, противопоставянето на мъжкото и женското начало, красотата и силата. Развитието на тази тема преминава и през работата “Смъртта на един мит”, в която е заложена липсата на визия за бъдещето и честото бягство от реалността в света на митовете, което ни помага да се съхраним. В основата е убеждението, че колкото и да искаме да надскочим ежедневното и битовото, оставаме подвластни на нещо, което е извън нас, а именно на божественото.

Сваляне от кръста

Според Хари Арабян вярата е тази, която може да спаси човечеството. Тези разсъждения са развити в скулптурните произведения “Сваляне от кръста”, “Катедрала” или “Разпятие”, която подтиква към размисъл за контрафорса, емпиричния опит на средновековната архитектура. Каним Ви да се потопите в свят на отминалото, митологизираната романтика и готическата бруталност. В експозицията ще откриете и интерпретации на темите за “Жертвоприношението на Авраам”, “Пиета” и още много.
“Стъклото за мен е разкошен материал, защото той позволява колкото детайл, толкова и общи планове, колкото някаква крехкост в обработката, толкова и някаква плътност в полировката. Прекрасен материал, който е и с цвят, а със своята плътност дава много възможности. Аз се опитвам да го работя ту като камък – слепвам стъкла, изчуквам ги буквално с отбивача, с шила, където трябва шлайфам, където трябва оставям фактура или го лея като бронз. Просто стъклото е материал, който предполага богат език, фактура, подобна на базалт, на оникс.

Пъзел

Хари Арабян е завършил Националната художествена академия, специалност скулптура през 1992 г. Има много самостоятелни изложби както в България, така и в чужбина. Негови творби са притежание на Националната художествена галерия, частни колекции в България, Европа, Америка, Канада и др.

Пиета

През годините е работил с различни материали – камък, керамика, но за стъклото казва, че има една друга плътност и магия, която го привлича. Той е автор на паметника, изграден в памет на жертвите от арменския геноцид пред храма „Сурп Хач“ в Бургас, както и на скулптурата в Морската градина, която е знак на признателност към българския народ от арменската общност в Бургас.

Галерия “Нюанс, София 1000, ул. Иван Денкоглу 42

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Retype the CAPTCHA code from the image
Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
 

error: Свържете се с нас.