“Светска София между две войни. Личности, мода, забавления”

Spread the love

„Светска София между две войни. Личности, мода, забавления” е многожанрова книга, която се обосновава на документални, етнографски и краеведски изследвания, мемоари, кореспонденция, лични свидетелства.  Книгата реконструира живота в Столицата в няколко десетилетия след Освобождението и се превръща в наситената с личности и събития история на София. Отразени са социалните потребности, актуални течения, светския живот, кулинарните вкусове и модните тенденции на столичани, а на места са гарнирани с непоправимия смях на Българановци. Авторите интерпретират по съвременен начин аспекти от междуличностни отношения на видни интелектуалци – историци, художници, музиканти, обществени настроения и  културно-исторически факти за столицата.

280-те богато илюстрирани страници ще ви потопят в атмосферата на Светска София. Ще прочетете малко известни спомени и вдъхновяващи, любопитни и забавни истории за известни личности от изследвания период с главни герои: проф. Ал. Балабанов, Елин Пелин, художникът Ал. Божинов, Елисавета Багряна, Атанас Буров и др. Убедени сме, те ще разширят познанието ви за живота на столичани в началото на 20 век. Книгата по увлекателен начин разкрива една пълнокръвна картина на живота в столицата. Разказва както за делничните занимания на нашите предци, така и за модерните градски забавления, кулинарните традиции и отношението към храната в стара София.

„Светска София между две войни. Личности, мода, забавления” е различна, наситена с много факти книга, но същевременно и забавна история на градския живот в следосвобожденска София. Илюстрациите на художника Калин Николов, карикатурите на Българановци, както и рядко срещаните фотоси синтезират и придават плътност и оригиналност на изданието.

Книгата се издава с финансовата подкрепа на Столична община.

Светска София между две войни. Личности, мода, забавления

Автори: Малина Димитрова, Румяна Пенчева
Художник: Калин Николов
Раздел: България след Освобождението до 1944г.,
Издателство: Сдружение за изкуство и наука 21
ISBN: 978-619-92024-0-1
меки корици, 280 стр.
Цена: 20,00 лв

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Retype the CAPTCHA code from the image
Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
 

error: Свържете се с нас.