Среща с автограф с поета Николай Милчев

Spread the love

Библиотека „Родина”  Ви кани на 23 септември (четвъртък) на Среща с автограф с поета Николай Милчев и последните му сборници с разкази „Ябълковият  човек” и „Разтуряй, Злато моме, магиите”. Водещ на срещата ще е старозагорската поетеса Екатерина Стратиева.

За автора

Николай Милчев е роден през 1958 г. в Плевен. Завършил е Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий“, специалност Българска филология. Автор е на поетически книги, както и на много текстове за детски песни, отличени с награди на фестивала „Verdi note“, гр. Батипалия, Италия, на либретото на детския мюзикъл „Таласъми без налъми“. Носител е на национални литературни награди. Негови стихове са превеждани в чужбина. Работи като учител по български език и литература в 105 СОУ в София.

За книгата

„За мен „Разтуряй, Злато моме, магиите” е книга-пътуване, а разказите са пътешественици. Това през цялото време означава преобразяване (подчертавам тази дума). Не е случайно, че първият разказ носи заглавието „Намерение за влак”. Влакът е там, където героят си го представя. Той се оказва самото детство – онези очи, които за пръв път виждат света и могат да го запомнят новосътворен, едновременно реален и нереален:„А влакът – единственият влак, който някога тичаше по нея, беше моето детство. И единствените пътници в тоя влак бяхме аз и двете ми гуменки”.

Разтуряй, Злато моме, магиите

Ако продължа, рискувам да изброя всички интересни места, които читателите могат да видят, четейки „Разтуряй, Злато моме, магиите”. Те са познатите географски реалии от първата книга с разкази на Николай Милчев („Ябълковият човек”) – Гложене, река Вит, Тетевенският Балкан, но ако „Ябълковият човек” е книга за порастването на метафората, с която се възприема животът, то в „Разтуряй, Злато моме, магиите” метафорите са постигнали още по-плътно сливане с текста, като са заличили разликата между похват и същност.”

Магдалена Абаджиева

* Срещата ще се състои от 17:30 часа в музей „Литературна Стара Загора” при спазване на всички противоепидемични мерки. Заповядайте!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Retype the CAPTCHA code from the image
Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
 

error: Свържете се с нас.