Скромен тревненски зограф първи рисува обесването на Левски

Spread the love

Първи братовчед на Ангел Кънчев пресъздава последните мигове на Апостола.

Първата творба, която изобразява обесването на Васил Левски е дело на Симеон Цанев Симеонов – Моната, роден през 1853 г. в Трявна. Баща му Цоню Симеонов е от рода на Витановите и се слави като изкусен „зограф и цветорезец“. Майка му Цана Пандурска е сестра на майката на Ангел Кънчев. Цоню Симеонов изработва резбования стол, на който седял Александър Батенберг при коронясването му в Търново през 1879 г. Негово дело е и разкошната орехова рамка на портрет, която след Освобождението гр. Търново и окръгът поднася на княз Дондуков-Корсаков. Семейството имало двама сина – Митю и Симеон, които продължили бащиния занаят. Симеон от най-ранна възраст се учел да рисува икони и изрязва от дърво кръстове се развива като умел иконописец и резбар. Брат му рисува само икони, нямал голям успех, починал през 1930 г.

Трявна

В родната им къща, която била недалеч от конака отсядал няколко пъти Левски и образът му завинаги останал в съзнанието на Симеон. Когато навършил петнадесет години, Моната се отделил от баща си и започнал сам да приема поръчки за икони, иконостаси и други църковни потреби. Нарисувал някои от светиите в църквите „Св. Анастасия“ и „Св. Георгий“ в Лясковец, „Св. Никола“ в Долна Оряховица и „Св. Георгий“ в Средните колиби, Търновско. Залюбил се с едно красиво момиче от Беброво и „сполучил да ѝ нарисува портрета с краски, доста изразително и верно“. Това било пръв негов опит за рисуването от натура.

Моната участва активно в живота на основаното на 22 ноември 1871 г. тревненско читалище „Трудолюбие“. На 18 октомври 1874 г. неговите членове изнесли първото театрално представление в Трявна. Показана била легендарната за възрожденската ни сцена пиеса „Многострадална Геновева“, жалостиво позорище в пет действия от Людовик Тик. Моната рисувал декорите и играл в пиесата. Вземал участие и в театралните групи на Лясковец и Елена. През 1875 г. се запознал със сръбския фотограф Давид Неделкович и от него усвоил фотографския занаят „с който въртял доста добра работа“, но продължил и с иконопиството и резбарството.

Моната е сред дейните тревненски въстаници. На 5 май 1876 г. отива у Цаню Захариев – водителят на комитета, взема приготвеното от него червено знаме с лъв и девиз „Свобода или смърт“ и без да се крие излиза насред чаршията, развява байряка с думите: „Тъй ще направя, за да излезе всякой“. Тревненската чета, наречена „Зографска“, има кратък живот. Срещу армията на Фазъл паша, силите са неравностойни… Моната заплаква: „Защо зачерних людската дъщеря“, бил е сгоден в Търново в Долна махала за щерката на поп Генко. Скита известно време из Стара планина, след което се установява в колибите Гърците – родното място на Филип Тотю. От там с големи мъки се прехвърлил в Румъния. Участва като доброволец в Сръбско-турската война и е в редовете на Българското опълчение.

През 1879 г. Симеонов се установява в София и се отдава на живопиство – рисува портретите на император Александър II, на княз Дондуков, княз Батенберг. През този период създава и първата многофигурна композиция за Апостола „Обесването и последния час на Васил Левски“, която ни пленява със своята сърдечност и подкупваща наивност. Творбата му е обикновена рисунка с молив и е направена специално за фото-репродуциране и разпространение под формата на фотокартички. Така е и станало, благодарение на което до нас са достигнали няколко запазени фотокопия с размери 6,5/10 см.

„Обесването и последния час на Васил Левски“ от Симеон Цонев – Моната

Но освен този първи опит за изобразяване обесването на Левски, Симеонов остава в историята на българското изкуство и с друго благородно дело. Любовта му към иконите често го води из черквите и манастирите на Софийско. Един ден попада на старинната Боянска църква и бива заслепен от великолепието на стенописите ѝ. Решава да ги съхрани за поколенията, като им направи копия от ктиторските портрети на цар Константин Асен и царица Ирина и севастократор Калоян със съпругата му Десислава, изписани през XIII век, 1259 г. В началото на 1880 г. започва работата в хладната и тъмна черква, като я осветява със свещи. Всеки ден престоява по три часа в храма. За снемане на копията използва огледала и „прозрачна олейна хартия – пауспапир“. През месец юни копията „с маслени краски и подправени с яйца“ са готови и Симеонов успява да ги изложи в сградата на Народното събрание, като същевременно предлага на министъра на просвещението Иван Гюзелев да ги закупи за „българския народен музей“.

Константин Иречек, графика от Ян Вилимек, 1889 г.

След дълги протакания е решено да се закупят за 160 франка, но плащането закъснява и Симеонов отново се обръща към Гюзелев с молба да му се изплати „малкото възнаграждение“. Този път писмото му попада у Константин Иречек – главен секретар на министерството, който взема присърце работата и решава сам да оцени качеството на представените копия „според самите оригинали“. На 25 юни 1880 г. Иречек, Симеонов и Светослав Миларов посещават Боянската църква. Иречек е възхитен от работата на художника. Установява, че копията са „от същата величина като оригинала“ и още по-важно заключава, че „никой западноевропейски живописец, ученик на една художествена академия, не можеше да направи една копия тъй вярна. Всеки щеше да дойде в голямо затруднение, като не е запознат с тънкостите на възсточния живопис, които позволяват да се дознае и това какво е заето от времето, и всеки щеше да допълва и идеализира своята фантазия“.

От Симеонов и тамошния учител Георги „стар шоп в народна носия“ Иречек научава, че църквата някога е притежавала стари ръкописи. Най-важните е прибрал руският професор Виктор Григорович, по време на голямото пътешествие (1843 – 1844) из балканските земи на тогавашната Османска империя. Много ръкописи отнесъл и Софийския митрополит Мелетий, които подарил на руски църковници.

След като се завръща в София Иречек пише доклад до министър Гюзелев, като високо оценява работата на Симеонов и настоятелно препоръчва копията да се закупят за музей, като подчертава, че „неговият талант може да се употреби и за други такива копии на редките остатъци от старобългарското изкуство, защото той е набелязал и други стари изображения, които се намират в други малки мънастири и черкви в Софийското окръжие“. За съжаление на следващата година Симеонов заболява тежко от туберколоза и след двумесечно боледуване умира на 23 януари 1881 г.

„Обесването на приснопаметний родолюбец войвода Васил Левски /Диакона/ на 6-ти февр. 1873 г. в гр. София. Печатница и литография Янко С. Ковачев.

След кончината на Симеонов картичката с обесването на Левски започва масово да се използва от различни други художници, фотографи и печатари, без да се посочи кой ѝ е авторът. В някои картички главата на Левски не е рисуваната от Симеонов, а изрязана от снимката му правена в ателието на Карол Сатмари в Букурещ през 1868 г. и залепена върху рисунката. По този начин творбата на тревненския иконописец се използва за направата на първия колаж в българското изкуство. През 1984 г. става известно, че картичката е и литографирана върху мека, тънка литографска хартия с размери 53х41,5 см. В два основни цвята – черен и пастелно-жълт. Литографията е изцяло прекопирана от тази на Симеонов. Открита е в Пазарджик, където е съхранявана от Стоянка Каменска, снаха на поборника от Априлското въстание Георги Стаев Каменски. Под изображението на отпечатъка е написано: „Обесването на приснопаметний родолюбец войвода Васил Левски /Диакона/ на 6-ти февр. 1873 г. в гр. София. Печатница и литография Янко С. Ковачев. Препечатването е забранено. Рисувал и издал: С. Влайков“. Тази картичка е получила широка популярност, но това не е оригиналната рисунка на Симеонов, която за първи път е публикувана в печата през 1896 г. в книгата на Г. Димитров „Княжество България“ и в един поборнически вестник през 1898 г.

Боян Драганов

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Retype the CAPTCHA code from the image
Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
 

error: Свържете се с нас.