РИОСВ в Пловдив обяви конкурс за литературна творба на тема „Хора и улици (заедно в града)“

Spread the love

Регионалната инспекция по околната среда и водите – Пловдив (РИОСВ – Пловдив) обявява конкурс за литературна творба на тема „Хора и улици (заедно в града)“. Конкурсът е част от кампания „Европейска седмица на мобилността“, която се отбелязва в периода 16 – 22 септември и се организира от РИОСВ – Пловдив за четвърта поредна година. Темата на европейската кампанията за 2022 година е „По-добри връзки“ и се провежда под мотото „Комбинирай и се движи!“. Тя е избрана, за да отрази желанието и нуждата на хората в цяла Европа да общуват отново след месеците на изолация, рестрикции и ограничения. Стремежът е насочен към насърчаване на креативни местни инициативи и усилия от страна на всички граждани, групи, общности, местни власти и урбанисти за промяна на поведението в полза на активната мобилност, създаване на по-добра свързаност и взаимоотношения, така че да се постигне синергия между хората и градските пространства при изграждането на по-устойчиви градове. Градове с по-чист въздух, с по-малко шум, с подходяща инфраструктура, зелена система и по-естетична среда.

Кампанията „Европейска седмица на мобилността“ се провежда повече две десетилетия и несъмнено може да се определи като движеща сила към постигането на устойчива градска мобилност в Европа и извън нея. Благодарение на огромната си медийна привлекателност, всяка година към нея се присъединяват все повече малки и големи градове. С процесите на глобализация и урбанизация общностите се превърнаха в ключови играчи в обществения живот, а несъмнено в общностите, чиито членове са ангажирани и имат усещане за принадлежност и отговорност, се радват на по-голямо благосъстояние. Те стават по-активни и участват в процеси, които директно засягат техния живот и средата, в която обитават. България категорично има нарастваща нужда от изграждане на по-устойчиви градове и общности с включване на ключови заинтересовани страни в процеса на вземането и прилагането на решения. Промяната на мисленето, обединението на различните групи хора е импулсът, който ще ни помогне да подобрим средата си на живот – обществените пространствата, улиците, тротоарите, велоалеите, по които се придвижваме всеки ден, парковете и междублоковите пространства, в които почиваме и отглеждаме децата си. Изчерпателна информация за европейската кампания е публикувана на официалния сайт на EUROPEANMOBILITYWEEK www.mobilityweek.eu .

РИОСВ – Пловдив Ви приканва да дадете воля на твореца в себе си и да споделите лична история за Вас и Вашия град, квартал, улица или любимо място, за въображаема ситуация, за това как промяната в пространството около Вас Ви влияе и мотивира, за свои размисли и чувства, вдъхновени от темата на Европейската седмица на мобилността – 2022 и устойчивия начин на придвижване в градовете.

Кой може да участва в конкурса?

Хора от всякаква възраст с интерес в областта на литературата и околната среда.

Какви са изискванията към литературната творба?

Съдържанието на творбата трябва да отговаря на темата на конкурса и да е обвързано с тематиката на Европейската седмица на мобилността – 2022, да бъде написана увлекателно, да бъде оригинална, да е написана грамотно, да е добре структурирана и аргументирана. Това са и критериите, по които ще се извършва оценяването. Участниците могат да избират измежду следните жанрове: разказ, стихотворение, приказка, басня.

Как да участвам?

Всеки участник може да се представи с една или повече творби. За да участвате, изпратете на електронна поща riosv_pd_pr@abv.bg следните документи:
1. Вашите литературни произведения на тема „Хора и улици (заедно в града)“;

2. Попълнена декларация за авторство, предоставяне на авторски права и
ползване на лични данни.

3. Ще получите имейл с потвърждение, че документите са регистрирани.

Кой е крайният срок за кандидатстване?

Крайният срок за изпращане на творбата и попълнената декларация е 16 септември 2022 година.

Как да разбера дали съм сред победителите в литературния конкурс?
Спечелилите първо, второ и трето място в конкурса ще бъдат уведомени по електронна поща и/или по телефона, а информация за резултатите от конкурса и най-добрите творби ще бъде публикувана в сайта на РИОСВ-Пловдив на 23 септември 2022 година.

Тримата финалисти ще получат тематични предметни награди и грамоти. Всички участници ще получат възможността да посетят РИОСВ – Пловдив и да участват в бъдещи събития на институцията. Награждаването на победителите ще бъде проведено присъствено или наградите ще се изпратят по пощата в зависимост от актуалната здравна обстановка в страната.

За контакт: Милослава Михайлова, е-mail: riosv_pd_pr@abv.bg, моб. 088 23 88 720

Източник: Организаторите

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Retype the CAPTCHA code from the image
Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
 

error: Свържете се с нас.