„Ретро секцио – 30“ – първата самостоятелна изложба на Станислав Божанков в София

Spread the love

Вернисаж: 7 февруари 2023 г., вторник, от 17:00 до 20:00 часа

От 7 февруари 2023 г. столичната галерия „Графикарт“ ще бъде домакин на първата самостоятелна изложба на Станислав Божанков в София. До сега графикът не е излагал свои творби в столицата, независимо че е участвал в над 400 изложби в САЩ, Китай и Европа.

Достатъчно ли са 30 години, за да разбереш корените си и да се свържеш с тях? Това е „търсенето“ което преди 30 години Станислав Божанков е започнал… В изложбата „Ретро секцио 30“ ще видим родовите, личностните и исторически теми, които вълнуват автора. Той самият споделя, че благодарение на студентството в Краков, Полша, е разбрал, че няма как да се впише в света на изкуството ако не се обърне към своите „балкански корени“. Личното ДНК, както той се изразява се проявява, чрез разбиране на архетипите, търсене на отговори в наследството на траките, връзките с Византия, че дори и в отпечатъка на неолитната ера по българските земи. Творбите му носят символиката на миналото и кодират знаците на себепознанието и търсенето му. Потъваме в изследователска дейност, която те кара да се замислиш за собственото си родово начало, да търсиш артефактите към душата си.

Графиките му носят отпечатъците на непознатото в нас, сенките на всички преди нас, съхраняват родовата памет. Изображенията на човешка глава, яйце, фрагменти на изгубени знаци в земните, топли цветове  – жълто, зелено, червено са това, което е основата на символния език, азбука, която ако успеем да разшифроваме, ще стигнем до отговори, които може би винаги сме знаели.

В трийсет годишното „секцио“, което Станислав Божанков ще ни представи, ще видим творби от циклите „Градът“, „Илюзия за портрет“, „Sub-staion“ и някои от най-новите му графични картини. Заглавието на всеки един цикъл, издава целта на автора да разбере за себе си и за човека, връзката му с други човешки същества и еволюцията дали въобще тя съществува?!

Графичното изкуство за Божанков е само изразно средство, което използва, за да разгърне изследователска дейност, чрез многото и различни техники, които предоставя то. Станко, както го наричат, работи акватинта, офорт, колография, линогравюра, мецотинто, обича да експериментира, дори си прави сам хартията. За него водещ е експериментът, до толкова, че дори и при правенето на хартия я създава обратно на всички правила за създаването ѝ.

Експозицията „Ретро секцио 30“ ще може да бъде видяна в галерия „Графикарт“ до 3 март 2023 г., където любителите на графичното изкуство ще могат да се насладят на неговото творчество, изключително добре познато по света за разлика от България.

Пресинформация: галерия „Графикарт“

София, жк Лозенец, ул. „Златовръх“ № 50

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Retype the CAPTCHA code from the image
Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
 

error: Свържете се с нас.