“Реално и магично. Илюстрацията в творчеството на Дечко Узнунов”

Spread the love

„Богатото творчество на Дечко Узунов е представяно чрез не една изложба и публикации през годините, но въпреки това, не всичко създадено от него, е добре познато на публиката. Живял почти девет десетилетия, художникът ни завещава не малко наследство, което свидетелства за стремежа му към познаване на различни материални и духовни „светове”.  Един от тях  е този на книгата. Узунов като мнозина други отделя не малко време да изследва  чрез творчеството си връзката слово-образ. Този процес започва още преди да постъпи в Художествено-индустриалното училище в София (1919 г.) и продължава до края на живота му.” Това четем във въвеждащото табло към изложбата “Реално и магично. Илюстрацията в творчеството на Дечко Узнунов” в Галерия-музей Дечко Узунов.

В нея са представени оригинални илюстрации от фонда на галерията. Сред интересните експонати може да се види и една от малкото на брой запазени ранни илюстрации. Създадена около 1922 г. представлява неотпечатан образ към стихосбирката на Николай Лилиев „Лунни петна“.

Останалите творби са от периода 40-те – 60-те години на ХХ век. Сред тях има различни варианти на илюстрации към някои от приказките на Емилиян Станев „Бодливият трън“, Ангел Каралийчев „Житената питка“ и Николай Зидаров „Героична Куба“.

Не пропускайте да се срещнете с философските и естетически послания на Дечко Узунов. Илюстрациите му образно разкриват литературния текст, подчинени на съдържанието и стила на литературното произведение и едновременно с това моделират пространствената среда и светоусещане на читателя.

В изложбата също така можете да видите и портретни скици на над двайсет писатели, както и част от книгите, илюстровани от Дечко Узунов в различни периоди на творчеството му.

Изложбата може да бъди разгледана до 6 май 2021 г.

Изкуство и наука

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Retype the CAPTCHA code from the image
Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
 

error: Свържете се с нас.