Размяна на местата. Изложба по идея на Борис Колев

Spread the love

Галерия-книжарница София Прес, Откриване: 14 ноември (понеделник), 18.00 часа

Изложбата е по идея на Борис Колев.

Участници:
Живопис – Дарина Цурева
Живопис – Борис Колев
Графика – Христофор Кръстев
Графика – Елена Панайотова
Пластика – Камен Симов
Пластика – Николай Златанов – Кайо
Куратор – Камен Симов

“Размиването на границите е толкова характерно за нашето съвремие, че то се приема за аксиома. Жанровите и стилови определения, както и традиционните форми и практики се размиват и създават една различна мозайка със свои нови принципи, структура и характер. Смяната на едни граници разбираемо създава нови такива, както промяната на светлината води до промяна на формата, цвета, средата, а оттам се променя внушението на художественото произведение.

Погледът от различен ракурс помага за по-доброто овладяване на даден художествен жанр, предпазва го от леността на рутината. Тази промяна дава различна възможност за израз във форма, материал, медия, различно светоусещане и го съотнася към вътрешния му натюрел. Така се съпоставят вече традиционните пластични художествени подходи с пластичните похвати и формираните ценности в нас. Тясното профилиране дава професионална дълбочина, но често лишава и ограничава широчината на другия поглед – на различното, необичайното.

Идеята на проекта е да се ротират колегите: графиците в живопис, живописците в пластика, пластиците в графика. По този начин ще се изправим пред чисто професионалната провокация и различния творчески процес, излизайки от комфорта на художествена специфика, като си „разменим местата”

Николай Златанов-Кайо

Участниците ще бъдат освободени от условностите и ограниченията на техника, стил, материал, тематика – всеки ще има възможност за индивидуален избор. Изискването е творбата на автора, която представя, да е в друг художествен жанр, различен от този, в който работи. Броят на работите и размера им са съобразени с конкретното пространство на залата.

Наясно сме, че такъв тип изложби са правени и преди нас и нямаме претенции за първооткривателство. Далеч сме и от амбицията за пълно изчерпателно обхващане на динамиката на всички художествени проявления и характеристики на жанровете. По-скоро търсим в индивидуалната уникалност и желание да изразим важното и значимото за нас чрез различни изразни средства. Творческите пътища на всички участници са различни, но обединяващото между нас е, че сме приятели и от едно художествено поколение. Освен с индивидуален художествен характер сме и професионални единомишленици и близки в разбирането ни и отношението към съвременното изкуство. Общата проява не ни унифицира, а подчертава различността ни и така всеки от участниците допринася за замисъла на изложбата.

Не можем да бъдем апостати на собствената си художествена специалност (верую), защото дори да отидем в различни техники, материя, пространства, винаги носим част от себе си. “

Проектът на Камен Симов е създаден със съдействието на Национален фонд „Култура“.

Изложбата ще продължи до 30 ноември 2022 г

Събитието може да следите тук: https://fb.me/e/29TaAcePv   ,

както и на сайта на Галерия-книжарница София Прес: https://sofiapressgallery.com/exhibitions/

Пресинформация: Галерия-книжарница София Прес

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Retype the CAPTCHA code from the image
Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
 

error: Свържете се с нас.