проф. Миглена Николчина на 65!

Spread the love

През изминалата (съвсем на скоро) пандемична година три големи дами на родното литературознание отбелязоха своите кръгли годишнини: проф. Милена Цанева (достолепните 90!), доц. Людмила Малинова и проф. Миглена Николчина. Всяка една от емблематичното трио е свързана и предана на идеята да се популяризира и изследва така нареченото „женско писане”. И трите оставят забележителни научни трудове в тази посока. Ала проф. М. Николчина, освен, че е автор на великолепни студии върху творческите достижения на Елисавета Багряна и Дора Габе, насочва своя изследователски поглед и към западноевропейската литература – модернистичните романите на Вирджиния Улф, реалистичните на Патриша Хайсмит, филигранната поезия на Емили Дикинсън, ала тя работи и върху произведенията на едни от най-забележителните прозаици на ХХ век: Томас Ман, Херман Хесе, Джеймс Джойс, Марсел Пруст. Дълги години води научен семинар, посветен на тези автори, които са сложили своя траен отпечатък в цялостното развитие на европейската литература през целия 20 век.

Всеки изкушен от литературното като явление е запознат и с творческия облик на поетесата и разказвачката Миглена Николчина. Тя се очертава като една от ония фигури, които в края на 80-те и началото на 90-те години на миналия век прокараха пътеките на постмодерната стилистика и изказ в нашата поетическа традиция. „Билет за Вега” – е дебютният сборник с разкази, който е на ръба между фантазното и реалното. По някакъв свой очарователен начин напомня подобни гмуркания в подсъзнателното каквито са ни познати от великолепната импресия „Някога” на Дора Габе. И у ранната М. Николчина личи онзи женско-детски натюрел, устремен към звездното и стихийното, без да бъде инфантилен, а точно обратното  – задълбочен и интригуващ е. Едно пътешествие из душата на жената и майката. Апропо такова движение се наблюдава и в някои от научните й изложения – студиите за Багряна в емблематичната книга „Родена от главата”, излезнала преди близо две десетилетия.

Феминисткият устрем не е помпозен и показен. Той е органически свързан с творческо-изследователския облик на проф. Миглена Николчина. Сериозният академичен тип учен (специализарала е в Централния университет в Будапеща, в Канада – Университета в Онтарио, чийто доктор на науките е, в Института за хуманитарни наука във Виена). Учен от европейски мащаб. И същевременно останала предана на Софийския университет, където има десетки възпитаници и почитатели.

Лекциите на проф. Николчина се отличават не само с ерудирания тон, ала и с поставените въпроси за размисъл. Често след заниманията има дискусии, раждат се идеи, текстове, които допринасят за развитието на родната литературоведска наука. Тя се превръща в школа и ниво съвсем без да афишира това – както го правеше легендарният проф. Никола Георгиев – любимец на поколения филолози. Тя симптоматично ръководи често и Катедрата по теория на литература, която години свързвахме с името на Учителя или Мастъра Хаджикосев, отскоро поел и той към Светлината.

Гражданската позиция на Миглена Николчина винаги е ясно заявена и принципна. Феминизмът не е просто направление в психологията и литературата, това е обща целенасочена стратегия и политика, обвързана с философското разбиране на идеите. Уважението към достойните е част от възпитателния процес, който пък е част от всеки вид обучение. Важни са достиженията на Юлия Кръстева, а не толкова донесенията за доносническа служба. Проф. Николчина чисто човешки защити и почете един от най-светлите умове в европейската хуманитаристика. Пословични са нейната благородност и отвореност към по-младите си колеги. Винаги е готова да помогне, да насърчи, да откликне на определен научен труд, в чиито качества се е убедила, че си заслужава усилието. Проникновеното и философско разбиране на литературата, коментарите на случващото се и заобикалящото ни, са подчинени единствено на усещането й за свобода и демократичност. Това тя неусетно препредава и на своите възпитаници. Нека да продължава да го прави още дълги дълги години! Честита годишнина, скъпа проф. Миглена Николчина!

© Петър Михайлов

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Retype the CAPTCHA code from the image
Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
 

error: Свържете се с нас.