Проф. дин Милко Палангурски с титлата „Почетен гражданин на Велико Търново”

Spread the love

Проф. дин Милко Палангурски е новият „Почетен гражданин“ на Велико Търново. Същото звание получават посмъртно и 37 български офицери, родени във Велико Търново и произведени в генералско звание до 1945 г. Званията бяха присъдени след онлайн заседанието на Великотърновски общински съвет по повод празника на старопрестолния град.

По този повод екипът на „Изкуство и наука” разговаря с проф. Палангурски.

Проф. Палангурски, как приемате удостояването Ви със званието „Почетен гражданин на Велико Търново”?

Не мога да скрия, че в личен план съм удовлетворен. Но наградата не е само за мен, а за една група хора, от които вече някои са покойници, а други са в края на обществения си път, но има и които са в разцвета на силите си. Тези хора в различни времена и по различни поводи инициираха и заставаха зад различни проекти – от възстановяването на пирамидата и лъвчето на Царевец, приемането на 22 септември за празник, честванията на годишните на Търновската конституция, идеята за историческата и духовна столица на страната, паметника на генерал Сава Муткуров и ред други. Тези хора бяха различни по възраст, политическа настройка, но бяха влюбени във Велико Търново – и аз „пришълеца“ някак си станах лице на част от тези инициативи. Исторически късмет! И друго, местната власт свикна да се съобразява и приема за свои, и сама да инициира  подобен тип идеи. Тогава вече е по-лесно.

Винаги сте работил в посока Велико Търново да стане духовен и исторически център на България. Днес, когато това е факт коя е новата Ви цел?

В момента всичко е вирус, но сигурно ще изкристализира нещо на преден план.

Знаем, че сте член на комитет „Ген.Сава Муткуров“ и сте си поставили нелеката задача да възродите имената на достойни великотърновци, с принос за развитието на града. Ще разкажете ли нещоспециално за сайта „Изкуство и наука“.

Ред е на генерал Никола Михов, другият генерал и регент роден в града. Идеята е ясна – остава само да се реализира.

Обществените задачи, които сте си поставили, сигурни сме, ще се увенчаят с успех, но… Клио с какво Ви изкушава в момента, какво пишете?

Нещо ме гложди около моята любима тема – конституционализма.Събирам материали, знам какво ще е, не знам заглавието, но пък знам увода, който пък обикновено пиша последен. Хаос, но много приятен. Трябва време да се утаят облаците от идеи, за да ги  систематизирам.

Изкуство и наука

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Retype the CAPTCHA code from the image
Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
 

error: Свържете се с нас.