Премиера на новия документален филм „Младият корсар – Пазолини от Болоня“, създаден по случай стогодишнината от рождението на Пиер Паоло Пазолини

Spread the love

Италианският културен институт в София осъществява три прожекции на документалния филм на Емилио Марезе „Младият корсар – Пазолини от Болоня“ (99’, 2022), посветен на големия италиански поет, режисьор и интелектуалец Пиер Паоло Пазолини и връзката с родния му град – Болоня. Филмът излиза в годината, когато отбелязваме сто години от рождението на Пазолини.

Ще бъде представен в три поредни среди, на 02.11.2022 г. от 18:30 ч., 09.11. от 20:30 ч. и 16.11. от 18:30 ч. в „Дом на киното“ (ул. Екзарх Йосиф 37, София). Владимир Трифонов – един от основните филмови програматори в България, който с подкрепата на Института през 2009 г. осъществи пълна ретроспектива на Пазолини с цялата му филмография като режисьор, ще бъде специалният гост на премиерата на 2 ноември и ще разкаже на публиката за гения и връзката му с киното. Билетите са на намалена стойност от 3 лв. и могат да бъдат закупени на касата на киното или от следния линк.

Заснет между Болоня и провинцията, филмът използва обширна документация и богата картина. Със завладяващия глас на Нери Маркоре и актьорската игра на Нико Гуердзони, режисьорът Емилио Марезе умело направлява зрителите в плетеницата от приятелства, учители, обучение, страсти, семейство, конфликти, терзания, война, места, първи опити във всички посоки на знанието и живота: кино, поезия, литература, театър, живопис, журналистика, политика, гражданска ангажираност, спорт и секс.

 Италиански културен институт, ул. Париж, 2Б – София 1000

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Retype the CAPTCHA code from the image
Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
 

error: Свържете се с нас.