Посмъртната маска на Йордан Йовков

Spread the love

Има сведения, че известният български скулптор Кирил Тодоров (1902 – 1987 г.), завършил Академията за изящни изкуства в Рим през 1928 г., е снел посмъртната маска от лицето на Йордан Йовков. Скулпторът е живял и работил през голяма част от живота си в Рим: от 1926 до 1943 г. и от 1965 г. до смъртта си. От 1934 до 1943 г., макар че вече се е установил в Италия, прекарва дълго време и в родината си, където създава редица скулптурни творби. Съвсем случайно през есента на 1937 г. той се оказва в Пловдив, когато там на 15 октомври умира Йордан Йовков.

Публ. във в. “Литературен глас”, г. Х, С., 27 октомври 1937 г., бр. 365, с.1

В свое интервю скулпторът твърди, че е направил три посмъртни маски от лицето на писателя: едната дал на неговото семейство, другата се счупила, а третата някъде се попиляла при непрекъснатите местения от ателие в ателие. Кирил Тодоров изразява съжаление, че на никого тогава не хрумнало да направят отливка и от ръцете на Йовков, сътворили безсмъртните му творби.

Посмъртната маска на Йордан Йовков

Съществува обаче и друга версия. Петко Величков, някогашен директор на издателство „Христо Г. Данов“, твърди пред писателя Георги Стоянов, че заедно със свой приятел книжар снел посмъртната маска от лицето на Йовков: „Аз с ей тия две ръце съм лепял посмъртната маска на Йордан Йовков в Католишката болница… Беше бездиханен, студен, но въпреки това усещах гения, великото му изкуство… И ще го помня вечно“.

© Кремена Митева

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Retype the CAPTCHA code from the image
Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
 

error: Свържете се с нас.