Покана

Spread the love
Петър Михайлов. „ОРЕС върху съвременна българска литература. Очерци. Рецензии. Етюди. Статии“

На 13 април (четвъртък) от 18.00 часа в читалище „Пенчо Славейков 1921”  в София, ще бъде представена книгата на Петър Михайлов „ОРЕС върху съвременна българска литература. Очерци. Рецензии. Етюди. Статии“. За книгата ще говори Димитър Христов, а модератор на събитието ще бъде Виктория Катранова.

Част от текстовете в изданието са писани и публикувани за пръв път в информационно-образователния сайт „Изкуство и наука“ – статиите, посветени на Вихрен Чернокожев, Радой Ралин, Георги Константинов, Ани Илков – по проекти на Института за литература – БАН; очерците и есетата за Мерсия Макдермот, Димитър Христов, Боряна Дукова, А. Вутимски. По-ранни текстове са публикувани във вестниците: К. (за д-р Петър Величков, Александър Геров), Дума (за Валери Петров, Недялко Йорданов, проф. М. Цанева, доц. Л. Малинова);  „Литературен вестник“ (за Бележити жени на Катя Зографова). В последната част на книгата е поместен по-обширен очерк за Вела Благоева като се прави опит да се ситуира авторката в адекватен историко-литаратурен контекст и да се открои ролята ѝ на автор-пионер – първи женски достижения в по- крупните белетристични форми на повестта и романа. Ето как проф. Симеон Янев вижда тази книга:

Книга, посветена на съвременната българска литература: така нареченото женско писане, малко известните или изцяло забравени автори, недооценени или жертви на политическите системи и литературоведските догми, прекършените таланти (било от съдбата, било от психофизичните особености на дарбата им)… Тук фигурират автори като Александър Вутимски, починал на 24 години, сроден с всички от поколението си и неподобен никому, Александър Геров – нестандартен поет и човек, автор на своеобразна поезия, белязана от психическата му неординерност. Годишнини са повод не за славословия, а за създаване на животописни, изящни, енциклопедични литературни портрети. Има критически наблюдения за писатели от близко на автора поколение (Калин Терзийски, Алек Попов и др.) с анализи, които предлагат така нужния поколенчески поглед. Отзиви за критици и критически книги вкупом дават добра представа за състоянието на критическото писане днес. – Проф. дфн Симеон Янев Книгата се издава с подкрепата на Министерството на културата.

* Читалище „Пенчо Славейков 1921“, бул. Черни връх 35, метростанция Джеймс Баучер

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Retype the CAPTCHA code from the image
Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
 

error: Свържете се с нас.