Покана

Spread the love

На 16.09.2021, 18ч. (четвъртък), в Национален студентски дом Росен Петков ще представи своя каталог „Българският литературен модернизъм“.
Каталогът съдържа 145 български заглавия на книги и списания и 12 чуждестранни от колекцията на Росен Петков, илюстриращи развитието на българския литературен модернизъм и уводна статия от автора. Колекцията е събирана десетки години с много усилия и любов и представлява една представителна извадка на български книги и списания от края на 19 век до Втората световна война, като акцентът е върху книгите на модернизма от 20-те и 30-те години на 20-ти век. Артефактите са разделени в два раздела, „Колекция български литературен модернизъм“ и „Щрихи от чуждестранни издания-модернизъм“. Всяко от изданията е представено с цветен снимков материал с добро качество и данни за самия артефакт- автори/редактори/преводачи, художници-илюстратори, размери, брой страници, издатели, печатници, хартия на корицата и тялото.

В раздел „Колекция български литературен модернизъм“ са включени някои книжни артефакти от колекцията на автора, които имат принос към европеизирането на българската литература, към възникването и развитието на българския литературен модернизъм. Тези книги и списания са подбрани било заради авторите/редакторите/преводачите или поради текста в стил модернизъм или заради модернистичните илюстрации. В раздела могат да се проследят и различни стилове- от сецесион до конструктивизъм. Там, където това е възможно, първите снимки на артефактите са в реален размер. Представени са артефакти от различни региони на България. Страници от Каталога може да разгледате тук.
Източник: https://modernism.scas.bg/ 

* С оглед на противоепидемичните мерки и редуцирания капацитет на залата, трябва да се регистрирате чрез FB страницата и събитието в нея (там е дадена и кратка форма за регистрация https://forms.gle/jQyoqsZ56hmJLLT96). След преглед, ще получите потвърждение.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Retype the CAPTCHA code from the image
Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
 

error: Свържете се с нас.