„Перце от сойка“ с първа премиера в “Къщата на куклите”

Spread the love

„Перце от сойка“ автор Мирела Костадинова, художник Калин Николов

В петък, 15 април, авторка на детски приказки Мирела Костадинова представи за първи път новата си книга „Перце от сойка“. Това се случи в Арт-Къща музей на куклите в сърцето на София – паметник на културата в неокласически стил. Събитието е част от „Похода на книгата“, който се провежда в месеца посветен на детското творчество.

Гости на авторката бяха първокласници от Осемнадесето средно училище „Уилям Глагстон“, основано през 1907 г. като Трета софийска мъжка гимназия. То е първото у нас, в което се изучават екзотични езици – китайски, японски и арабски, както и всички западни езици. Мирела Костадинова въведе децата в приказния си свят, а художникът на книгата Калин Николов рисува шаржове на малките палавници. Очаквах с нетърпение срещата с децата, които изучават китайски език. Прочетох им любимите приказки от книгата: „Бързането на Ежко“, „Котаракът Хаджия“, „Кожухът на Вълчо“, разговаряхме за съвременното българско детско творчество и класиците в литературата ни. Малчуганите изпяха няколко песнички на китайски език. Благодаря на писателката и журналист Жени Костадинова, която е създател на Къщата на куклите. Тя направи истинско общество за детски автори и техните читатели. Там се представят детските книги на автори като Георги Атанасов, Юлия Дивизиева, Маргарита Блатоева, Вили Христова и още писатели. Самата Жени Костадинова е вече детски автор с последната си книжка „Пита“, сподели авторката.

Арт-къща с музей „Куклите“ е уникален в България музей. Съхраняват се над 3 000 кукли – порцеланови, антикварни, ритуални, съвременни, марионетки, сувенирни кукли от България и 70 държави по света. Броят им непрекъснато расте, докато всички страни на Земята не изпратят своя „посланик“ в музея на куклите в София. Сред тях има от Северна и Южна Корея, Япония, Китай, Бали, Катар, Дубай и още екзотични страни. Стоят гордо на рафтовете и показват своята родина.

Сред куклите има представители на всички етнографски области у нас, както и герои от българския фолклор или български исторически личности. Там са подредени над 300 кукли, подарък на музея, събирани повече от 50 години от семейството на балетиста от Музикалния театър в София Василий Гордиенко.

В салоните на музея могат да се видят още винтиж и колекционерски кукли, както и оригиналната кукла на студентското предаване „Ку-ку“. Някои от тях се усмихват, пеят и танцуват. Малки и големи се потапят в богатия куклен свят, очаровани от магията му. Това е духовно пространство, където се срещат писатели, художници и философи. За мен е удоволствие да посещавам Къщата на куклите. Всеки път прекрачвам прага ѝ все едно никога не съм стъпвала там… Неповторимата Жени Костадинова, разказва приказни истории за всяка от куклите. Да не забравяме, че тя е вдъхновена от пророчицата Ванга, която практикувала ритуал с кукла – „измолване на дете“. В това вдъхновяващо пространство присъства и духът на Ванга, не само чрез нарисувания ѝ върху платно образ и книгите на самата Жени Костадинова за нея. Тя е пазител на къщата заради любовта, с която е създадена и чистите детски души“, казва Мирела Костадинова. Куклите привличат със своята красота и мистичност. Искаш да узнаеш още и още за тях, а те ти разказват толкова, колкото сам можеш да разбереш…

На финала на нашия разговор попитах Мирела Костадинова какъв ще бъде пътя от тук насетне на „Перце от сойка“. Имам много покани в софийски училища. Още на 18 април ми предстои следваща среща. Очакват ме в любимия ми музей на Чудомир в Казанлък. където Времето с децата сред картините и вещите на Чудомир и съпругата му Мара Чорбаджийска е вдъхновяващо. Поканена съм и в Ловеч и други български градове. В момента няма детски списания и вестници на пазара. Има глад за детска литература. Затова нямам страхове, че „Перце от сойка“ ще стигне до топлите ръчички и души, които копнеят познанието.

Изкуство и наука

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Retype the CAPTCHA code from the image
Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
 

error: Свържете се с нас.