Образът на Майстора и Майстора и „Родно изкуство”

Spread the love

Националната галерия представя две изложби, посветени на 140-годишнината от рождението на Владимир Димитров – Майстора

Образът на Майстора

Квадрат 500, пл. „Св. Александър Невски“, ул. 19-ти февруари” № 1

Майстора и „Родно изкуство”

Двореца, пл. „Княз Александър I“ № 1

20 май – 28 август 2022 г.

Под патронажа на г-н Румен Радев, президент на Република България

Откриване: 19 май (четвъртък), 18.00 часа, Квадрат 500

Вернисаж в Квадрат 500 и в Двореца, 18.00 – 20.00 часа

***

Изложбата в Квадрат 500 представя внушителния, драматичен и енигматичен образ на класика на българското изкуство Владимир Димитров – Майстора (1882 – 1960) в серия от автопортрети, живописни, графични и скулптурни портрети от неговите съвременници Васил Стоилов, Стоян Венев, Борис Георгиев, Иван Мърквичка, Асен Василиев, Борис Колев, Андрей Николов, Иван Лазаров и др., документални снимкови и филмови материали, някои от които се показват за пръв път пред публика. Събрани на едно място, автопортретите на Майстора биха представлявали психограма на тази прикрита и болезнена душа. Те бележат, по думите на Васил Стоилов, “стълбите, по които се е изкачвал и от които неведнъж се е сгромолясвал“.

Александър Добринов (1898 – 1958). Шарж на Майстора, 1926. Национална галерия

Изложбата в Двореца поставя творчеството на Майстора в контекста на художниците и идеите на неформалното движение „Родно изкуство“ от 1920-те и 1930-те години, което, според Кирил Кръстев, “със своята метафорична поетика и декоративна естетика се отделя като един от най-самобитните, оригинални, интересни и привлекателни периоди и фази в изобразителното ни изкуство”. Чрез паралели, съпоставки, подчертаване на общи идеи и силни индивидуалности, картините на Майстора намират своето място сред творбите на Иван Милев, Златю Бояджиев, Цанко Лавренов, Васил Захариев, Иван Пенков, Васил Стоилов, Иван Лазаров и др. Така се очертават жалоните на едно от най-мощните движения в българската култура от първата половина на ХХ век, в основата на което е творчеството и личността на Владимир Димитров – Майстора.

Куратор на изложбите е Иво Милев, с асистент–куратор д-р Таня Станева и с активното съдействие на Лабораторията по консервация и реставрация и техническия екип на Националната галерия. Изложбите се осъществяват с целевата финансова подкрепа на Министерството на културата.

Фотография на Владимир Димитров – Майстора, около 1919. Студио Д. Карастоянов, София.
ХГ “Владимир Димитров – Майстора”, Кюстендил

Партньори на Националната галерия са повече от 25 музеи, галерии, културни институции и частни колекционери от страната: ХГ „Владимир Димитров – Майстора“, Кюстендил; Софийска градска художествена галерия; ХГ „Жорж Папазов“, Ямбол; Художествена галерия, Казанлък; Художествена галерия, Стара Загора; Художествена галерия, Силистра; ХГ „Димитър Добрович“, Сливен; ХГ „Илия Бешков“, Плевен; ХГ „Борис Денев“, Велико Търново; Музей „Дом на хумора и сатирата“, Габрово; ХГ „Борис Георгиев“, Варна; Музейна сбирка на НХА; Галерия УниАрт, НБУ; Национален исторически музей; Национален етнографски музей; Национален археологически музей; Българска национална телевизия; Българска национална филмотека; Университетски архив на НБУ; ЦДА – София; ДАА – Кюстендил; Архив Гипсън; Иво Хаджимишев; Частни колекционери.

Организаторите

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Retype the CAPTCHA code from the image
Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
 

error: Свържете се с нас.