Нов брой XI на Годишника на Лигата на българските писатели в САЩ и по света „Любослов“

Spread the love

В края на 2022 г. излезе новият XI брой на алманах „Любослов“, Годишник на лигата на българските писатели в САЩ и по света. Съставители и редактори: Ангел Колев и Миролюб Влахов – Миролич, Чикаго, САЩ, 2022 г. Алманахът  „Любослов“ е издание на Съюза на българските писатели в САЩ и по света, базиран в американския град Чикаго, Илинойс. Българският писателски съюз в САЩ съществува от 2010 г. Основан е в Чикаго и е регистриран по всички закони на щата Илинойс и Федералните закони на страната. Основната му цел е да популяризира българската литература в Америка и по света, да подкрепя и насърчава творците на българското слово навсякъде, където живеят българи. От 2019 г. организацията носи името Лига на българските писатели в САЩ и по света с президент Ангел Колев от Филаделфия, САЩ, който е и създател и собственик на литературния проект „За буквите“, подпомагащ издаването на книги от съвременни български автори и организирането на срещи на творци с българските общности в Америка.

Първият алманах на Съюза излиза през 2012 г. под името „Българско слово и багри от САЩ и света“ с подкрепата на Агенцията за българите в чужбина и е посрещнат с изключителен интерес от читателите и критиката. Втората книга-годишник излиза със заглавието „Любослов“ през 2013 г. и с това заглавие изданието следва стриктно своята периодика през следващите години. Книга XI на „Любослов“ е съставена и редактирана от Ангел Колев от САЩ и Миролюб Влахов-Миролич от България. За корицата е използвана картината на Алекси Начев „Таро карта“. Илюстрациите в книгата са дело на художниците Петър Давидков, Йордан Иванов, Кирил Манасиев, Никола Георгиев, Румен Рачев, Иван Гайдаров и Василен Васевски. В обем от 387 с. са публикувани творби от 47 автори, представени с биографични справки и снимки, които живеят в България и чужбина. Повечето творци са прозаици, а поезия е публикувана от Ваня Велчева (България), Гален Ганев (България), Добрина Симова (България), Здравка Владова-Момчева (Обединено кралство), Иван Върбанов (България), Катя Кремзер (Австрия), Левена Филчева (България), Людмила Билярска (САЩ), Людмила Калоянова (САЩ), Маргарита Мартинова (България), Петя Цонева (България), Ружа Велчева (България).

35 са писателите в жанра проза. По азбучен ред това са: Анастас Гелев, Ангел Колев, Анна Петрова, Асен Валентинов, Бисер Тошев, Божидар Бакалов, Бойко Антонов, Боян Биолчев, Васил Цончев, Василен Васевски, Весела Фламбурари, Владимир Шумелов, Георги Николов, Драгомир Драганов, Елена Пеева, Иван Бързаков, Иван Станков, Иван Тодоров, Исак Гозес, Йото Пацов, Калина Томова, Кирил Кафозов, Людмила Андровска, Маруся Николова, Мина Кръстева, Миролюб Влахов – Миролич, Нася Кралевска, Невена Митрополитска, Николай Стефанов, Пламен Вукадинов, Планимир Петров, Стоимир Иванов, Тодор Костадинов, Христо Карастоянов, Юлиана Антонова – Мурата. Повечето автори са от различни български селища, но има от САЩ, Япония, Обединеното кралство, Австрия и др. Прозаическите творби варират от пиеса (Анна Петрова), през разкази и откъси от романи, есеистика (повечето творби), до литературна история (Георги Николов). Силни и интересни произведения на автори с различен почерк и творческа съдба, повече или по.малко известни на  широката публика, между които интелигентния читател лесно ще направи своя избор и оценка. Освен всичко друго те ни дават и основание за сверяване на писателския часовник, правят паралели и изводи за писателското ниво у нас и зад граница.

В своя увод „Родината на езика“ Ангел Колев нарича авторите в „Любослов“ „сговор на сподвижници“ „от Токио през София и Лондон до Чикаго“. И пише още: „Тази наша книга, както я нарекохме, наред с другите български книги поддържа живи въглените на българската душевност и култура в нашите домове. Те са мостовете към България, прехвърлени през времето и пространството, живителните корени, от които черпим енергия и вдъхновение, които ни дават сили да съзиждаме, пазят паметта ни за земята, от която сме тръгнали и към която винаги ще се връщаме в дните ни напред. Нашият „Любослов“ се получава и в десетки библиотеки по света, в които българската книжнина е на почит. И тази година страниците на „Любослов“ сродяват творби на няколко десетки автори от различни точки на Планетата. Събран е духът и вдъхновението на днешна България. С нейните болки и стремежи. С нейните възторзи, очаквания и надежди. „Отечество любезно“, беше възкликнал Иван Вазов. Наше неотменимо Отечество!“

© Владимир Шумелов

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Retype the CAPTCHA code from the image
Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
 

error: Свържете се с нас.