Минало, съвременност и бъдеще на българската книга

Spread the love

Българската книга се роди в оня далечен ден, закътан в историческата тъмнина на ІХ век, в който братята Константин Философ и Методий, по устно и книжно предание, първи „преложиха по словенска реч свещените книги”. Хилядогодишна днес, българската книга в ранните си години е намерила укрепа в народното съзнание, просветна вещина и упорита воля у двамата български господари Борис и Симеон. Под тяхно покровителство са работели именити радетели на българската книга и тя възраства силна господарка на народния дух. Тя гради народно съзнание, засилва волята за живот, разгаря жаждата за първенство и така става непобедима владетелка по цялата славянска земя, определя нейната култура и я противопоставя на византийската. От тук започва бележитата история на българската книга, която седи в огнището на книжовната история на славянските народи, почерпили всички книжовното си дело от делото на българската книга. Пламтящите мистични очи на славянския свят чрез азбуката на двамата солунски братя прозряха Бога. В паметниците на българската книга, останали през различни епохи от нейния развой, има достатъчно доказателство за голямата културна роля, която тя е играла през великите дни на нашата страна. Богомилската книжнина, с която е бележито нашето средновековие, пръсна нашироко едно ново социално учение, което призова света към духовна революция за по-малко мистика и за повече социална справедливост.

„Буквар с различни поучения“ или „Рибен буквар“

Чрез книгата народът отстоя на гръцкия напор през време на духовното робство, чрез книгата разломихме империята, на която 500 години бяхме рая – тая рая чрез книгата се опази и чрез книгата възкръсна като народ. След своята велика история българската книга има и достойна съвременност. Тя може би не е тая, която трябваше да следва нейното велико минало, но за това отговорността е и на твореца на българската книга и нейния читател. Последният се отдалечи от нея и тя остана само блян на творческия устрем, макар че нейният творец никога не е изневерил на народ и традиция, създадена в изграждането на българската книга. Големи имена, великани на нашето духовно развитие, бележат пътя, по който мина съвременната българска книга. Родната книга от днес не е скъсвала с книгата от вчера.

В Ботевите песни гърми заветът на Паисиевата история; у Вазов отекват Ботевите песни; в епопеята на нашите епически борби за свобода – в Пенчовата „Кървава песен” – мълви с дивна песен целият Балкан. Балканът като ням свидетел на героичната орис на един народ. Един народ живее, страда и чрез страдание възкръсва – тъй проникновено разказва песента неговата трагична съдба. Но колцина са прелистили страниците на тая дивна песен и са отдали почит към безсмъртния й творец? Нима песните на Яворова никога не са разпалвали огъня в кръвта ни, нима никога не сме се забравяли из техния стръмен ритъм, из който е заскитана една голяма душа, една неукротима мистична сила, която е успяла да превърне света в сенки „подир сенките на облаците”? Никога ли не сте потъвали в елегичния тон на Траяновите „Български балади”? Никой в нашата земя не е оплакал по-героично загиналите в бран за родината. А в неговата „Песен на песните” кънти суровият дух на българина, който не спира да сече своя път в гранитната целина на времето. Ботйов, Вазов, Пенчо Славейков, Яворов, Траянов, редица велики предтечи пред тях, редица достойни след тях – ето историята, съвременността и бъдещето на българската книга.

Кървава песен. Част 1-3 – Пенчо Славейков. Първо Издание. Придворна Печатница На Ив. Кадела, София, 1911 Г.

Но нейната история не е велика без народа, който трябва да я посрещне и опази: съвременността й днес ще бъде утре нейната история – историята на българската книга. Но тя ще бъде наистина една тъжна история, ако книгата в своята съвременност остане без среда, остане без читатели, без почитта на народа, който говори езика на своята родна книга. Книгата има нужда от последователи: читателите са нейният век, те са нейното безсмъртие, безсмъртието на един или друг автор, безсмъртието и на българската книга. Затова трябва да се научим да я ценим и да я обичаме, без почитта на своя народ тя загива. В миналото тя опази духовното единство на народа, нека днес той да й бъде страж! Тя е залогът, че и в грядущия ден ще крепи това единство. Затова един път в кръга на годината, в деня, когато книгата е на почит, нека всички подчертаем единството между творец, книга и читател, за да дадем израз на единството между духовната мощ на народа ни и културата, която от столетия той изгражда.

Мирослав Минев, в. „Литературен час”, 01.05.1935 г.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Retype the CAPTCHA code from the image
Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
 

error: Свържете се с нас.