Марин Бодаков бе отличен посмъртно с наградата „Христо Г. Данов“ за цялостен принос в българската книжовна култура

Spread the love

На тържествена церемония в двора на къщата музей „Христо Г. Данов” в Стария град на Пловдив тази вечер станаха ясни носителите на националната награда „Христо Г. Данов“, която се връчва за принос в българската книжовна култура.

С наградата за цялостен принос в българската книжовна култура посмъртно бе удостоен Марин Бодаков. „Неговият литературен път продължава у всички нас“, заяви по време на церемонията зам.-министърът на културата Юрий Вълковски. Наградата получи съпругата му Зорница Христова, която припомни, че Марин Бодаков всяка седмица в продължение на години представяше между една и три книги в емблематичния вестник „Култура“.

В раздел „Българско издателство“ наградата получи издателство „Хермес“.

В категорията Автор на българска художествена литература бе отличен Христо Добротинов, с книгата „Светулките ще ти покажат пътя“ на Издателска къща „Хермес“.

Призът за преводач на художествена литература бе присъден на Васил Самоковлиев за превода на книгата „Сватби в къщата“ на Бохумил Храбал.

Вобластта на хуманитаристиката бе отличен Иван Маразов за книгата „Златната утопия“ на издателство „Захари Стоянов“.

Мая Дългъчева получи отличието за автор на издание за деца за книгата „Какво е да си майка“.

В категорията „Художник или дизайн и оформление на книга“ бе награден Ясен Гюзелев за книгата „Орфей и Евридика“ от Иван Б. Генов.

Отличието в категория „Представяне на българската книга“ бе за Национална библиотека „Св. св. Кирил и Методий“ за Клуб „Писмена“

В категорията„Библиотечно дело“ бе отличена Регионална библиотека „Любен Каравелов“ в Русе.

Събитието се организира от Министерството на културата и Община Пловдив, които са съучредители на наградата за принос в българската книжовна култура. Инициативата се провежда ежегодно от 1999 г. Отличието  се присъжда ежегодно по случай 24 май – Ден на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност. На носителите на наградите се връчват диплом, малка пластика и парична награда, а на номинираните – диплом. Автор на статуетката на наградата „Христо Г. Данов“ е скулпторката Диана-Мария Райнова.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Retype the CAPTCHA code from the image
Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
 

error: Свържете се с нас.