Литературен клуб „Н. Й. Вапцаров“ към Военен клуб – В. Търново, на 70 години

Spread the love

Големият писател Владимир Набоков беше казал: „Литературата не се е зародила, когато към неандерталската пещера е тичало момче, крещящо „Вълк! Вълк!“, а вълкът е бил по петите му; литературата се е зародила в деня, в който момчето е крещяло „Вълк! Вълк!“, а зад него е нямало нищо.“

Представяне на М. Шопкин – Военен клуб, 15.03.2018 г

Литературата, истинската литература е подвластна на въображението. Но също така и на креативността и съмнението в себе си; тя е онова, което е в сърцата ни, но не бива да пишем според настроението си и сигналите свише, а според програма, която стриктно да изпълняваме ден след ден, година след година. Или както казва Флобер: „Млъкни и се захващай за работа!“. Разбира се, преди това трябва да сме добри читатели, а това е задължително условие за писането на добри книги. „Ако нямаш време за четене, значи нямаш времето и инструментите за писане“ – допълва Стивън Кинг. Писането е занимание за талантливи и одарени Отгоре хора, но и занаят за дебелокожи, затвор за самотници.

Представяне на Матей Шопкин във Военен клуб . В. Търново – 15.03.2018 г

Наех се да напиша тези кратки юбилейни думи по повод 70-годишнината на един от първите армейски литературни кръжоци/клубове в страната по няколко повода, свързани със спорадичното ми съпричастие с дейността и изданията на Клуба от последните години, но най-вече поради личния ми ангажимент ми като архивист на миналото на старопрестолния град в областта на литературата. В Справочника „Литературно Търново. Търновски писатели и книжовници от свети Теодосий Търновски до наши дни“ (2019, 2020) в контекста на писателите и книжовниците, събитията и изданията в период от около 700 години ето какво стои като информация за Клуба:

Сб. Вярност – 2018 г.

Основан през 1952 г. като литературен кръжок към Народната школа за запасни офицери – Велико Търново, с ръководител писателят Орлин Орлинов. Сред първите членове на литературния кръжок са Йосиф Дарев, Димитър Гулев, Христо Черняев, Пламен Цонев, Димитър Ненчев, Ефрем Каранфилов, Атанас Наковски, Стефан Симеонов, Спиридон Синков и др. В годините след 1989-а кръжокът спира дейността си за кратко, но под ръководството на о.з. полк. Георги Янков дейността му е възстановена и вече се нарича Литературен клуб „Н. Й. Вапцаров“. Днес членовете на клуба са над 30 и два пъти в месеца се събират, за да осъществяват дейността си. По-изявените творци са Цвятко Дечев, Ваня Ангелова, Елда Живкова, Албена Стефанова, Стоян Долапчиев, Ана Стоянова, Кина Момчилова-Иванова, Николай Колев, Йордан Пулов, Асен Желязков, Никола Йорданов и др. Ежегодно Клубът подготвя и издава свои литературни сборници, както и юбилейни вестници.“

Сб. Вярност – 2019 г.

Не е много, но е доказателство, че Клубът е дал своя достоен принос в литературната история на В. Търново в течение на десетилетия. И продължава и днес. Знаем, че началото на историята на тази организирана литературна форма се заражда от ядрото на редакцията на сп. „Народен командир“ („списание на възпитаниците на Народната школа за запасни офицери „Христо Ботев“) и неговия редактор Ефрем Каранфилов (1915 – 1998). Първи ръководител на литературната група е поетът Орлин Орлинов (1931 – 2013), завършил НШЗО „Христо Ботев“ през 1952 г.  като младши лейтенант и командир на конно-разузнавателен взвод. Сред пионерите можем да добавим и имената на Димитър Гулев, Димитър Ненчев, Йосиф Дарев, Пламен Цонев, Христо Чернаев, Атанас Наковски, Димитър Точев, Христо Маринчев, Любен Кантаров, Кузман Шишков, Иван Карадачки, Димитър Калончев, Стефан Симеонов, Спиридон Синков и др., много от които оставили широка диря в литературата на Народната република. Художествени ръководители на кръжока през годините са били Иван Анчев, Слава Митова, доц. Стефан Коларов, а председатели – майор Богдан Цветанов, полк. Кузман Шишков, инж. Иван Анчев, полк. Константин Павлевски, подп. Николай Минчев, подп. Георги Янков, подп. Йордан Пулов, Ваня Ангелова, х. Николай Колев (някои двукратно).

Сб. Вярност – 2020 г.

След промените от 1989 г. кръжокът престава да фунционира. С нелеката задача да събере отломките и да възстанови неговата дейност се заема полк. Георги Янков. Успява да обедини стари и нови творци от различни литературни формации, а в новия списък личат имената на Иван Мартинов, Цвятко Дечев, Асен Желязков, Ваня Ангелова, Николай Колев, Снежана Димитрова, Албена Петрова, Кина Иванова и др. Клубът развива активна културна дейност, много от членовете (в това число и от СБП) издават авторски книги – Методи Бахчеванов, Недялка Рибарева, М. Дончева, Ваня Ангелова, Албена Петрова, Снежана Димитрова, Иван Павлевски, Цвятко Дечев, Георги Янков, Никола Йорданов и др., публикувани са и поредните броеве на годишните литературни сборници на клуба „Възмъжаване“, „Изповеди“, „За него – живота…“. Разбира се, сборниците, личните книги и юбилейните вестници са очаквани с най-голям интерес, защото те не само публикуват (правят обществено достояние труда ти, произведенията ти), но и дават крила и оценка за вечно съмняващия се се в себе си творец, вкарват те в някакъв художествен контекст. Различни като обем, тематика и повод са многобройните сборници на литературната формация „Вапцаров“, но понякога заглавията говорят много, а ето и някои от тях: „Пориви“ (1967, ред. В. Генова), „25 години литературен кръжок при ДНА – В. Търново“ (1977, албум по случай годишнината на кръжока), „Възмъжаване“ (1982, реценцент Иван Карадачки) – посветен на 30-годишнината от основаването на кръжока и на 100-годишнината от рождението на Г. Димитров, „Позиция“ (1987, съст. Димитрина Янчева) – посветен на 150-годишнината от рождението на В. Левски и 35-годишнината от основаването на кръжока, „Каменна импресия“ (1990, съст. Димитрина Анчева), „Изповеди“ (2006, ред. колегия), „Изповеди“ (2007, ред. колегия) – по случай 55-годишнината от основаването на клуба, „За него, живота…“ (2010, ред. колегия) – по случай 100-годишнината от рождението на патрона на кръжока Н. Й. Вапцаров, „Вярност“ (2015, ред. колегия), „Вярност“ (2016, ред. колегия), „Вярност“ (2017, ред. колегия) – по повод 65-годишнината на клуба, „Вярност – 2018“ (2018, ред. колегия) – посветен на 140 г. от Освобождението на България, „Вярност – 2019“ (2019, ред. колегия) – посветен на 110 г. от рождението на Н. Й. Вапцаров, „Вярност – 2020“ (2020, ред. колегия). Това изброяване едва ли е пълно, но тук трябва да включим и няколко юбилейни вестника, посветени на годишнини на клуба – в. „60 години Литературен клуб „Н. Й. Вапцаров“ при Военен клуб“  (2012),  в. „Вярност“ (2017, по повод 65 години Литературен клуб „Н. Й. Вапцаров“). Сигурно пропускам заглавия. Както и такива на талантливо издадени авторски книги в различни жанрове през годините.

Please wait while flipbook is loading. For more related info, FAQs and issues please refer to DearFlip WordPress Flipbook Plugin Help documentation.

Кръжокът/клубът е организирана форма на съидейници за общение в дадена област (литературата в случая). Тя не прави писатели, но покрай другото е и лаборатория за изграждане на сърцати творци и характери, а това не е малко. Клубът дължи много на армията, към която принадлежи и от чиито корени е роден. С горните думи съвсем не може да се изчерпи дори част от различните дейности и инициативи, които организацията извършва през годините – срещи, рецитали, изложби, гостувания на сродни организации, отбелязване на бележити дати и годишнини, представяния на творчеството на известни писатели и членове на клуба, участия в конкурси, осъществяване на връзка между поколенията… И наградите не закъсняват, но ще споменем само орден „Св. св. Кирил и Методий“ – III ст. Пожелавам на Литературен клуб „Н. Й. Вапцалов“ да поддържа вярата на своя патрон и през следващите десетилетия.

Владимир Шумелов

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Retype the CAPTCHA code from the image
Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
 

error: Свържете се с нас.