Конкурс за исторически роман 2020 на ЛЕКСИКОН – Издателството за българска литература

Spread the love

На 11 март 2021 г. в ефира на предаването „Графити по въздуха” беше обявен резултатът от конкурса за исторически роман за 2020 година на издателство „Лексикон”. Победител е Димитър Шумналиев с ръкописа „Прошка”.
По този повод разговаряме с Алина Караханова – изпълнителен директор на ЛЕКСИКОН – Платформа за българска литература

Разкажете малко повече за регламента на конкурса?

Това е литературен „Конкурс за исторически роман“, на издателство „Лексикон“, който се провежда четвърта поредна година.

В конкурса могат да участват лица над 18 години. Участието е индивидуално. Приемат се само непубликувани ръкописи. Конкурсът е анонимен. Обемът на произведението да бъде до 400 страници А4. Всеки участник трябваше да изпрати (до 30.12.2020 г. включително) в плик: 3 (три) подвързани със спирала и прозрачна корица, екземпляра от ръкописа, в които да не е написано заглавието на романа и името на автора. Ръкописи не се връщат.

Победителят получава парична награда, договор и издаване на произведението му от издателство Лексикон. Ако журито не излъчи победител се дават 3 поощрителни награди. Издателството си запазва правото да сключи договор за издаване и с други участници в конкурса. Компетентно жури от 3 или 5 човека (в зависимост от броя ръкописи) оценява ръкописите.

Конкурсът се провежда с медийната подкрепа на БНТ, НДК, НЦК, Дарик радио, множество информационни и културни сайтове.

Снимка: ЛЕКСИКОН – Издателството за българска литература

Колко автори и колко ръкописа се включиха през 2020 г.?

Тази година се включиха 15 автора с 15 ръкописа.

Има ли отпаднали ръкописи, които не отговарят на условията?

Няма отпаднали ръкописи.

Кои са членовете на журито?

Решихме да не обявяваме членовете на журито. Няколко пъти вече участници в конкурса стигат до членовете на журито и се опитват да им въздействат. Със сигурност обаче са известни и обичани писатели.

Как се оценява всеки ръкопис?

Конкурсът е напълно анонимен до момента на обявяването на наградата. Ръкописите пристигат при нас в голям плик. В този плик има два по-малки плика. В единия са трите ръкописа, като условието е да нямат заглавие и име на автора. Във втори плик са декларацията за авторство, договорът за авторско право, името на автора, името на произведението и телефон за връзка с автора. При пристигането си в издателството големия плик се номерира и същият номер се поставя на малкия плик. Номерира се и единият от ръкописите. Ръкописът с този номер остава в издателството и се вписва в таблица. В тази таблица са записани имената на всеки участник в журито. Например ръкопис № 1 при първия член на журито отива като ръкопис № 7, при втория член на журито като ръкопис № 12, при третия член на журито – като ръкопис № 15. Всеки член на журито оценява ръкописите, които е прочел и ни изпраща оценките. По този начин нито един от членовете на журито, не знае името на автора на ръкописа, който чете и оценява. Накрая ние нанасяме оценките в нашата таблица, сумираме ги и разбираме кой № ръкопис печели конкурса. По време на церемонията, която досега се провеждаше в Министерството на културата, отваряме плика с този номер и разбираме името на ръкописа и неговия автор. Тази година поради епидемичната обстановка бяхме гости на водещата на „Графити по въздуха“ в БНР Светлана Дичева. По време на предаването водещата отвори запечатания плик и прочете, че романът на Димитър Шумналиев „Прошка“ печели „Конкурс за исторически роман“ 2020 г.

Какъв е наградният фонд?

Наградният фонд е десет хиляди лева.

Ще ни разкажете ли нещо за носителя на Голямата награда?

Димитър Шумналиев е роден на 3 март 1947 г. в София. Има две деца и внучка. Бил е заместник-главен редактор на в. „Народна култура”, на „Труд”, главен редактор на „Нощен Труд” и др.

Завършва българска филология в Софийския университет , още като студент е назначен на репортерска работа във в. ”Народна младеж”.

Димитър Шумналиев
Снимка: ЛЕКСИКОН – Издателството за българска литература

Специализира френски език и култура в университета на По, Южна Франция. Завършва с диплом Писателското училище на университета в Айова, САЩ.

Член на Съюза на българските писатели. Заместник-председател на Клуба на младия писател към СБП. Председател на Столичния клуб на младата художествено-творческа интелигенция. Водещ на журито за наградите „Хеликон”, на конкурса „Златният ланец”, както и на други комисии за литературни отличия.

Носител на голямата награда за литература на Софийския университет „Св. Климент Охридски”, на международния приз „Балканика”, на ордени, медали, грамоти, на първи отличия в национални конкурси и др.

През 2016 г. издателство „Лексикон” преиздаде сборника му „Влюбени разкази”, осмо издание. Твърди, че романът е голямата му любов, а късите разкази – малки изневери.

Димитър Шумналиев има над 30 издадени книги.

Романът „Прошка“ спечели, защото журито беше единодушно, че това е най-добрият ръкопис. Разбира се, това е и мнението и на издателството, защото ние също четем всички ръкописи.

Издателство Лексикон ще издаде ръкописа, нали?

Разбира се!

Изкуство и наука

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Retype the CAPTCHA code from the image
Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
 

error: Свържете се с нас.