Как бе създаден музеят на Иван Вазов

Spread the love

Само няколко дни след смъртта на поета министърът на просветата Стоян Омарчевски внася в Народното събрание обширен мотивиран доклад за превръщането на Вазовия дом в музей. На 3 октомври 1921 г. Министерският съвет издава постановление № 161. На 23 юли 1924 г. с административен акт Вазовият дом бива предаден официално на Народната библиотека. Божан Ангелов, директор на библиотеката, възлага на Елин Пелин да завежда музея и с акт от 25 юли му предава къщата и намиращите се в нея вещи.

Преди да бъде открит музеят, сградата и стаите били боядисани, дъсчените врати и ограда заменени с железни. Откриването станало 28 ноември 1926 г. Елин Пелин завежда Вазовия музей двадесет години.

Списък на ценни вещи от музея на Иван Вазов, изготвен от уредника Елин Пелин непосредствено преди бомбардировките в София

По време на Втората световна война, София е подложена на бомбардировки. На 30 март 1944 г. запалителни бомби опожаряват Вазовия музей. След пожара само стените на сградата остават да напомнят за един национален паметник на българската култура.

Няколко негативни стъкла на снимки, правени в музея преди бомбардировката, помагат да бъде възстановен напълно и открит за посетители през 1950 г.

Величко Вълчев от книгата му „Иван Вазов. Жизнен и творчески път“

Боян Иванов, син на Елин Пелин:

По-голямата част от деня татко прекарваше в музея. Той бе пренесъл голяма част от архива си в музея, там беше и неговият работен писателски кабинет….На входната врата се позвъни. Татко излезе да посрещне малките ученици и тяхната учителка. Учителката каза: „Деца, сега ще видите самия Елин Пелин, който ще ни покаже и накратко ще ви запознае с живота и творчеството на Иван Вазов“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Retype the CAPTCHA code from the image
Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
 

error: Свържете се с нас.