Изложба „Щампарското дело в Самоков – традиция и съвременност”

Spread the love

На 11 октомври от 18 часа, в галерия „Мисията“ ще бъде открита изложба „Щампарското дело в Самоков – традиция и съвременност”, която представя част от богатата колекция на графична база Самоков, основана през далечната 1973 година по инициатива на Съюза на българските художници. Колекцията се съхранява в построената през XIX век. Есова къща, която пази възрожденската архитектурна естетика.

Куратор на изложбата е проф. Аксиния Джурова, а в нея се представя творчеството на артистите Ради Генев, Васил Колев, Емануела Ковач, Онник Каранфилян, Людмил Георгиев и Милко Божков. Чрез работата си те запазват традиционните графически техники, но и чертаят пътя на съвременната българска графика. Събитието се реализира с финансовата подкрепа на Националния фонд „Култура“ и със съдействието на община Самоков и Историческия музей в града. Изложбата продължава мисията на Самоковската графична база да поддържа и обогатява своя художествен фонд. Своеобразен разказ за високата стойност на произведенията, включени в изложбата, както и професионализма на авторите, представлява кураторският текст от проф. Джурова.

Изложбата може да бъде разгледана в галерия „Мисията“ до 28 октомври 2022 г. всеки делничен ден от 10 до 17 часа.

Текст от проф. Аксиния Джурова: Щампарското дело в Самоков – традиция и съвременност

 Изложбата „Щампарското дело в Самоков – традиция и съвременност“ е първата експозиция на група талантливи български графици след възобновяването на една от най-добрите бази за графика в България, открита още през 70-те години на ХХ век.

  Есента на 2021 г. в Есовата къща в града на Българското Възраждане заработи отново познатата не само у нас, но и извън пределите на страната графична база, десетилетия събирала едни от най-известните наши и чуждестранни графици. След спечелването на проект от Националния фонд „Култура“ и със съдействието на ръководството на община Самоков и Историческия музей в града, и изработване на статута на Графичната база, тази първа изложба разкрива основната цел, заложена в нейното съществуване – обогатяване на колекцията от гравюри в Историческия музей на града и поддържане на традиционните графически техники: дърворезба, литографията, високия печат.

Настоящата изложба включва шестима български графици от най-младото поколение (Ради Генев), от средното (Васил Колев, Емануела Ковач, Онник Каранфилян и Людмил Георгиев) и това на поколението, оформено още в последните десетилетия на ХХ век – Милко Божков, представител на Варненската група художници от легендарната фабрика „Вулкан“.

Избраните графици се представят с по три литографски отпечатъка, както следва: Милко Божков с на пръв поглед абстрактни композиции ни връща към цветните съновидения на изплъзващата ни се и вечно мечтана Аркадия в „Малките истории за обич“ на Онник Каранфилян се срещаме с неговата многопластова и пленителна интерпретация на темата за любовта; графичните листи на Емануела Ковач ни напомнят за невинния свят на забравените днес детски игри от близкото минало; Радослав Генев с неговите изящни пейзажи ни разкрива упорития му и успешен път към улавяне на природните състояния; Васил Колев отново ни насочва към точния и проникновен психологичен портрет; Людмил Георгиев се утвърждава отново като майстор на експресивната абстракция.

В цяло тази първа изложба, след няколкогодишно прекъсване на работата на графичната база в Самоков, свидетелства, че нещата се получават тогава, когато се обединят усилията на местното ръководство с това на Съюза на българските художници и радетелите за запазване на културното наследство на този голям център на нашата памет от миналото, но жив и днес.

Аксиния Джурова

Източник: Организаторите

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Retype the CAPTCHA code from the image
Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
 

error: Свържете се с нас.