Изложба „Погромът в Босилеградско 15-16 май 1917 г.“

Spread the love

Изложбата „Погромът в Босилеградско 15-16 май 1917 г.“ ще бъде представена в Института за етнология и фолклористика с Етнографски музей  при БАН. Експозицията ще бъде открита официално на 21 май от 17:00 ч., във фоайето на ул. „Московска“ 6А (северен вход на Княжеския дворец).

На 15 май т.г. се навършват 106 години от погрома в Босилеградско. Сръбска паравоенна формация начело с поручик Коста Милованович Печанец се прехвърля на старата територия на България. Преминава през Горна и Долна Любата, Босилеград, Долна и Горна Лисина, Топли дол, Горна и Долна Ръжана. нахлува в този край от територията на Царство България, Сръбско паравоенно формирование. В резултат от акцията са убити 34 невинни цивилни граждани и две изгорени живи деца.  Босилеград и околните села са изпепелени – 317 къщи. Събитието става известно като „Босилеградския погром“.

Участие в експозицията ще вземе изследователят доц. д-р Стефан Дечев от ЮЗУ „Неофит Рилски“, както и председателят на Културно-информационния център на българското малцинство „Босилеград“, Сърбия. Експозицията може да бъде разгледана в рамките на един месец.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Retype the CAPTCHA code from the image
Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
 

error: Свържете се с нас.