Изложба на Валери Чакалов, Стефан Божков и Красимир Карабаджаков

Spread the love

Галерия „Стубел“, София
Вернисаж: 1 ноември 2022, вторник, 17:00 – 20:00 часа

Изложбата в галерия „Стубел“ събира трима художници – възпитаници на Художествената гимназия в Казанлък, разностилни, но свързани със здраво дългогодишно приятелство. Експозицията включва най-новите им живописни творби, създадени през последните няколко години.

За Валери Чакалов

Валери Чакалов твори в областта на графиката, живописта и неконвенционалното изкуство. Неговите абстрактно-геометрични картини, с вплетени знаци, образи и символи от различни култури и епохи, създават особена естетическа и емоционална среда, пораждат универсални състояния и чувства. Творбите му се отличават с изящен стил и водят деликатно към необикновеното и енигматичното в света, към съзерцанието на вечните човешки истини.

Валери Чакалов / Запис

Валери Чакалов е роден през 1957 в Девня. Завършва специалност „Графика“ през 1984 в Националната художествена академия при проф. Галилей Симеонов. В творческата си биография има над 30 самостоятелни изложби и повече от 200 участия в национални и международни изложби, графични биеналета и арт проекти.

 Красимир Карабаджаков

Красимир Карабаджаков е една от личностите, които, по думите на проф. Свилен Стефанов, направиха 90-те години на ХХ век в нашето изкуство интересно време. Художникът притежава изключително освободено образно мислене, а експресионистичните му картини носят вулканична енергия и докосват границите на екзалтацията и провокацията. „Нещата са леко парадоксални при мен, от много места чопвам по парченце, по някой знак или порив, за да стане нещо“ – споделя художникът.

Красимир Карабаджаков/ Без название

Красимир Карабаджаков е роден през 1960 в Сливен, където и до днес предпочита да живее. Дипломира се в Националната художествена академия, специалност „Живопис“, в класа на проф. Петър Михайлов. Той е един от петимата основатели на арт групата „Диско 95“. Участва в множество изложби и кураторски проекти у нас и в чужбина.

Стефан Божков

Магията, която излъчват творбите на Стефан Божков, привлича окото със силното присъствие на черния цвят. Използвайки черното с неговите нюанси, художникът успява да провокира зрителя, да го накара да вникне в творбите, да предизвика дискусии и да остави трайни следи в съзнанието му. „Често в работите си стигам до тотално изчистване, до знак… търся онова съчетание от знаковост и реализъм, в което с отделния детайл се прониква навътре в идеята“.

Стефан Божков / Без заглавие

Стефан Божков е роден през 1961 в Панагюрище. Артист на свободна практика и колоритен представител на столичната бохема. Работи и експериментира в различни области – живопис, графика, скулптура, графичен дизайн, пространствени инсталации. Има над 20 самостоятелни изложби в България, Сърбия, Словакия, Македония и Франция.

Пресинформация: галерия „Стубел“

Галерия „Стубел“, София, ул. „Коста Лулчев“ 2В

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Retype the CAPTCHA code from the image
Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
 

error: Свържете се с нас.