Изложба на Иван Нинов. Графика и рисунка

Spread the love

Вернисаж: 27 март, понеделник от 17.00 до 20.00 часа

За събитието:

„Да рисуваш от натура не означава да копираш обекта, а да реализираш неговите усещания.“  – Пол Сезан

Иван Нинов представя в галерия-книжарница „София Прес“  изложба, простичко озаглавена „Графика и рисунка“. Връзката му с предметите, които настойчиво „портретува“, започва още от ученическите години в художествената гимназия в София (края на 60-те години на ХХ век) и продължава и досега. Там някъде се заразява с трудните и основополагащи уроци на Пол Сезан и Джорджо Моранди в подреждането и „реализиране на усещането на вещите“, обаче, само чрез средствата на графиката и рисунката. И всеки път изненадва, въпреки че не променя генерално нито моделите, нито медията, нито възгледа си.

Къде се крие уловката в работата на автора – може би в лекотата на правенето, но и в дълбокото разбиране . Разсъждения за този понякога погрешно тълкуван смисъл на употребения предмет – усещането за историята му, за ръцете, които са го държали, за сантимента – при Иван Нинов достигат до усъвършенстване на вътрешната си идентичност. Творбите му подчиняват героите-предмети на други закони – архитектурни, музикални, скулптурни, и започват да изглеждат като сравнително пестеливи минитеатрални сцени. Съчетаването на ясните и изчистени линии с майсторския начин на осветяване ги прави мощни и същевременно тихи. Иван Нинов съзнателно и дълго се занимава с традиционни за художника натюрморти, създадени от вещи в ателието, и извлича поетиката на материалните неща, като успява да обоснове наново тяхната красота, към която, надявам се, не сме имунизирани.

Олимпия Даниел

Повече за автора:

Иван Нинов е роден през 1946 г. в с. Цонево , обл. Варненска. Завършва Художествената гимназия в София. От 1969 г. участва в младежките национални графични изложби, през 1972 е първата му самостоятелна изложба  рисунки с креда и въглен, която веднага е забелязана от ценителите на рисунката. Портретната графика „Глава на жена“ на последвалата националната младежка изложба,  изпълнена с техниката на сухата игла, е отличена с първа награда и с нея художникът привлича трайно вниманието на художествената критика и категорично навлиза в художествения живот на страната. Оттогава до днес графичните творби на Иван Нинов неизменно участват в международни биеналета на графиката по света – Краков, Любляна, Ужице, Ибиза, Токио, Будапеща, Ниш. На международното биенале в Горни Милановац /Сърбия/ спечелва наградата за суха игла през 2018 г.

Графични творби на Иван Нинов са притежание освен на Националната галерия, Софийската градска галерия и редица галерии в страната, също и на Библиотеката на Конгреса на САЩ във Вашингтон, колекцията на Лудвиг в Кьолн, галериите в Прага, Краков, Канагава /Япония/ и в много частни колекции.

Художникът е носител на първа награда  от международното биенале на графиката във Варна и многократно е отличаван  на изложби на графиката в страната.

Философия на утешението – така покойният проф. Димитър Г. Димитров ообрисува графиките на художника:

„Творбите на Иван Нинов – дали рисунки, самостоятелни листове или графики в метал или литографии – лишени от всякаква спекулативност, затворени в себе си, за да съхранят енергията на своето въздействие, винаги успяват да отправят могъщи и подчиняващи внушения към зрителя;  лаконични, изчистени от детайли, при тях има пълно покритие между графично и духовно пространство, между художествена конструкция и метафизична рефлексия. Те споделят с нас една човешка самотност. Не ни правят съпричастни на нея, не – обратното. Те ни карат да съзнаваме собствената си самотност и стават  – те – съпричастни на нея. Затова тяхната философия е философия на утешението.“

Изложбата ще продължи до 18 април 2023 г.

Пресинформация: Галерия – книжарница София Прес

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Retype the CAPTCHA code from the image
Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
 

error: Свържете се с нас.