Изложба на Иван Кирков в Градската художествена галерия – Варна

Spread the love

Градската художествена галерия “Борис Георгиев” – Варна, представя от 29 март една изложба, която ще обогати ценителите на изкуството с възможността да се потопят в творчеството на едно от големите български имена от втората половина на ХХ век и първото десетилетие на нашия век – Иван Кирков (1932-2010). Артист с огромна творческа активност, с вкус към експеримента и промяната, промислен творец и буден гражданин, проф. Кирков оставя ярка следа във пластичната култура на нашето време – не само със своите творби, но и с възпитаването на поколение български художници в дух на свободна изява и творческа независимост. За щастие на гражданите на морската столица една от големите колекции на негови произведения е собственост на варненската „Галерия 8“ – първата частна галерия у нас след промените. Изложбата включва живопис, рисунки и графика от всички творчески периоди на автора – 110 произведения от 1965 г. насам.

 

Галеристът Борис Стателов, който с особено вълнение подготви тази изложба, споделя пред Нина Локмаджиева идеята си да окаже с нея почит на този изключителен художник:

„В изложбата съм включил портрети, рисувани от 1957 г. до последните му дни през 2010 г. В тях Иван е портретувал приятели, състуденти, модели в Академията. Другите работи са фигурални композиции, изпълнени с маслена живопис, темпера. Той беше голям почитател на температа, защото не изисква продължително сушене, каквито са изискванията за маслени бои, а Иван никога не е имал ателие, винаги рисуваше в едностайния си апартамент. Има и условни пейзажи, и съвсем абстрактни работи. Ако трябва да обобщя, той беше почитател на “имагинерната реалност” – това е негов израз, той си го измисли. В документалния филм „Да се потопиш в спомена“, който Атанас Киряков засне в предпоследната година на живота му, той самият обяснява това определение. В експозицията има и натюрморти, и еротика, както и един автопортрет от 1988 г., който вече е на плаката за събитието. Присъства и емблематичната работа „До брега“, която разбуни духовете през 60-те.

Нас ни срещна музиката – джаза. Беше през 1965 г. Имах един съученик от гимназията, с когото учехме в ХТИ в София, той беше братовчед на Иван Кирков. И се запознахме по линията на слушането на музика – тогава възможностите да чуеш джаз бях много малко. Този братовчед ме срещна с Иван, после ходихме на джем сешън в Консерваторията. По-нататък мои приятели, които пътуваха по корабите, ми носеха плочи, аз правех записи, давах ги на Иван и това беше първата ни връзка, която после са разшири с моето отношение към неговото изкуство.

От първите дни на „Галерия 84 бяхме заедно с Иван Кирков. Той се включваше във всички годишни изложби, негови ученици също станаха част от кръга около галерията – Веселин Начев и Петко Петков-Ломски. Имаме много мили свидетелства за нашето приятелство – портрети на моите деца, безброй снимки за спомен с него и семейството ми. Много хубав портрет беше направил на дъщеря ми. При едно идване във Варна той отиде в магазина, купи платно и бои и за два часа в кухнята ѝ направи много хубав портрет. Той е вече в София, не съм го включил в изложбата. Много топъл, много приятен, забавен човек беше. Винаги някаква нова музика ще ти пусне, ще те пита какво четеш, аз ще му кажа, той ще каже: о, това на нищо не прилича – шегуваше се за щяло и не щяло. Но като го настъпиш за нещо…, зъбите си точеше.

Заедно с Мишо, негов родственик, и с жена ми – ходехме до последно на Алея първа – сядахме лятно време, печахме се на слънце, къпехме се. На Русалка сме ходили често – много приятни спомени имаме. Той харесваше Северното Черноморие, имаше един приятел – варненския художник Йордан Денев, Бог да го прости и него. Редовно търсехме връзка с него – да се видят, да си поприказват край морето.

Ако питате какво мислеше Иван Кирков за процесите в българското изкуство, ще ви кажа, че той беше голям песимист, то и по лицето му личеше. Беше против системата, която подтиска всичко, което не е по канона. Така започва и неговата известност с работата му от Младежката изложба „До брега“ – имало е обсъждане, критикували го защо хората били с гръб, накъде гледали към хоризонта, защо не били радостни и т.н.

В тази изложба не показвам всичко, което имам в моята сбирка от Иван Кирков, има и още творби. В началото смятахме да експонираме всички 140 работи, които са в сбирката – думата „колекция“ не ми харесва, но при окончателното оформяне на изложбата подбрахме 110 работи.“

Иван Кирков е роден през 1932 г. в Асеновград. През 1955 г. завършва Художествената академия в София със специалност „живопис“ като учи при проф. Кирил Цонев и проф. Илия Петров. От 1957 г. участва в общи художествени изложби. През 1961 г. на Първата национална младежка изложба картината му „До морето“ е отречена от официалната критика и около нея възниква обществена полемика. Преподавател е в Академията, от 1974 – доцент, от 1985 – професор. Сред учениците му, свързани с Варна, са Веселин Начев и Петко Петков. Първата му самостоятелна изложба е през 1969 г., неговите творби присъстват във всеки сезон на варненската „Галерия 8“ – първата частна галерия в България след промените.

Работи в различни области и жанрове – живопис, плакат, сценография, монументално изкуство. Рисува множество портрети, илюстрира редица книги. През 1965-67 г. работи като сценограф за Сатиричния театър. Като сценограф работи и в Общински театър „Възраждане““, има постановка и на оперен спектакъл. През 70-те и 80-те години на ХХ век създава монументални и декоративни творби. Носител на множество награди, сред които 1959 – бронзов медал за живопис на СБХ, 1969 – първа награда за илюстрация, 1976 – наградата на София. Удостоен е с държавното звание „заслужил художник“.

Откриването на изложбата е на 29 март от 18:00 в Градската художествена галерия „Борис Георгиев“ – Варна на ул. „Л. Каравелов“ 1.

Пресинформация: Градска художествена галерия “Борис Георгиев” – Варна

Репродукции: Александър Николов

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Retype the CAPTCHA code from the image
Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
 

error: Свържете се с нас.