Изложба  „Избрани съчинения“ –  3D графики върху саморъчно лята хартия от Румен Нечев

Spread the love

Вернисаж: 18 май 2023 г. от 17:00 до 20:00 часа, галерия „ГрафикАрт“, ул. Златовръх № 50, София

3D графики върху саморъчно лята хартия на Румен Нечев ще бъдат показани в столичната галерия „ГрафикАрт“ от 18 май до 18 юни 2023 г. Негова е авторската техника, чрез която зрителят има имено това 3D усещане за дълбочина и триизмерност в графичните листи, постигната чрез комбинация между топъл и дълбок печат и с релефна сребриста зона с различни илюзорни ефекти. В част от творбите тя е като сглобена или колажирана, а в други – вплетена в общата графична основа… и наподобява сребърния обков на икона.

Изложбата „Избрани съчинения“ на Румен Нечев надхвърля границите на познатото и ни дава нови поводи за размисъл. Идеята е в основата на света, за да се роди нещо, преди това то е било само идея, после е станало желание и накрая се е материализирало. Идеите са несигурни и непостоянни, но в търсенето им се откроява някоя, която дава началото на случването. Изразните средства за реализирането им са необятни и дори иновативни, само и само тази идея да се осъществи.

Румен Начев реализира своите идеи под формата на съчинения. Как така един график ще пише съчинение? Какво представлява съчинението – авторска творба, която разказва история.

Графичните творби на Румен Нечев са разкази в картини. Той ни потапя в един свят на сблъсък между минало и настояще. Иновативен в изразните средства, творбите, които ще видим в изложбата „Избрани съчинения“ ще бъдат сбор от трите вида съчинения, познати в литературата. Румен Нечев споделя: „Експозицията включва графични листи, разположени в две крайни точки на диапазона, в който аз работя. Едната точка е черно-бяла графика – възможно най-аскетична като техника и изказ, тук идеята е най-важната част от изображението. Печатът е възможно най-лаконичен и изчистен. Другата крайна точка е графика със сложна техника, многоцветен печат, сребърни релефи и саморъчно лята хартия. Тук търсеният от мен графичен образ се родее с живописта като цветно богатство и сребърния релеф почти като обков. Между тези две крайни посоки съм търсил въздействието на идеи и образи с различни послания.“

Румен Нечев извървява дълъг път, по който разсъждава върху съпоставката на тези две крайни точки на точния и ясен изказ, в който идеята е в основата на творбата – нейното раждане се осъществява чрез многопластовия изказ на сложната техника.

За автора:

Румен Нечев е роден през 1959 г. в град Смолян. През 1978 г. завършва Художествената гимназия в Казанлък, а през 1986 г. се дипломира във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий”,  специалност „Графика“, в класа на проф. Христо Цацинов. Член е на Съюза на Българските художници, както и на Дружествата на пазарджишките и на пловдивските художници.

Румен Нечев има над 30 самостоятелни изложби в България и в чужбина, както и участия в редица международни проекти, биеналета (Истанбул, Пекин, Сапоро, Сент Никлас, Варна и др.) и триеналета на графиката (Банкок, Канагава, Белград, София и др.). Носител е на повече от 20 различни престижни награди за творчеството си, някои от които са: Втора награда и сребърен плакет на шестото Международно биенале на графиката, Варна (1991), Първа награда на Биеналето на малките форми, Плевен (2002), Първа награда за графика на Международното биенале на хумора и сатирата в изкуствата, Габрово (2003), Награда на фондация „Св. св. Кирил и Методий” в ХІІ Международно биенале на графиката, Варна (2003), Награда за графика в Биенале „Приятели на морето”, Бургас (2012), Почетна награда за графика на Международен симпозиум „Оскар Кокошка”, Австрия (2012), Награда „Пловдив” за изобразително изкуство (2013), Регионална награда „Алианц – България” за графика (2014) и други. Негови творби са собственост на НХГ – София, Градските Художествени Галерии в София, Пловдив, Бургас, Пазарджик, Колекция „Хелмут Мюлер” – Германия, Графичен кабинет „Ауербах” – Германия, Графичен кабинет при ДПХ – Пловдив, Графичен кабинет при ДБХ – Бургас, Графичен кабинет при Международно биенале на графиката – Варна, Графична колекция „Щайнер”, Батщебен, Германия, exlibris колекции (Белград, Пескара, Сент Никлъс, Анкара, Пекин), както и частни колекции в страната и чужбина. Живее и работи в Пловдив.

Пресинформация: галерия „ГрафикАрт“

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Retype the CAPTCHA code from the image
Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
 

error: Свържете се с нас.