Изложба „Христо Берберов (1875 – 1948) – в началото“

Spread the love
Галерия „Лоранъ“ гостува на галерия „Контраст“ с изложбата: „Христо Берберов (1875 – 1948) – в началото“
Куратор: Елисавета Станчева
Откриването на изложбата е на13 октомври, 18:30 ч. и ще бъде съпроводено с прожекция на филма: „Христо Берберов – портрет на един художник“

Христо Берберов. “Пасторален пейзаж”, около 1915-а

„Не знаем и какво е принудило редакцията да предпочете фототипията за възпроизвеждане на картините: евтинията ли на този печат или липсването на гравьори за сега по нас. Ако е първата причина, – то е твърде за съжаление, че едно такова списание поддържано от цяло дружество и с такива претенции отстъпва йоще на първата крачка пред такова незначително препятствие; че и втората причина не е никак извинителна, защото не сме само ний, гдето вземаме от странство клишета…“.
С тези думи още през 1895 г., Христо Берберов – тогава двадесетгодишен, изказва ранния си интерес към техниките за репродуциране, разсъждавайки по отношение редакцията на списание „Изкуство“.

Христо Берберов, “Христос с Марта и Мария”, около 1915 г.

През следващите години той експериментира с печатна графика, но едва в Юбилейната изложба на Рисувалното училище през 1906 г. излага част от офортите, по които е работил до тогава. Един от тях – „Приидите вси отруждени“ – е репродуциран в албумната част на Втория илюстрован годишник на Държавното рисувално училище, а през 1907 г. е една от творбите, с които художникът се представя на Балканското изложение в Лондон.
Грижливо опазен, оригинален отпечатък от този толкова ранен офорт е достигал днес до нас и може да бъде намерен сред печатната графика и рисунките, част от изложбата „Христо Берберов – в началото“, представена от галерия „Лоранъ“.

Христо Берберов. “Патриарх Макарий”, подготвителна рисунка за стенопис в храма “Св. Ал. Невски”, 10-те години на ХХ век.

Сред работите, включени в изложбата, е офортът „Молеров“ от 1903 г., който представлява най-ранната датирана печатна графика на Христо Берберов и навярно изобразява революционера Симеон Молеров по време на преход.
Настоящата изложба галерия „Лоранъ“ представя отново в просторния салон на галерия „Контраст“ на ул. „Цар Самуил“ № 49 в София. Всички произведения могат да бъдат видени  тук

Христо Берберов. “Портрет на Петко Р. Славейков”, офорт, хартия, 10-те години на ХХ век

Изложбата може да бъде разгледана в периода 13 октомври – 20 ноември 2022 г., София, ул. „Цар Самуил“ № 49.
Източник: Организаторите

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Retype the CAPTCHA code from the image
Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
 

error: Свържете се с нас.