Издателство „Аргус“

Spread the love

Важен и известен на малцина е фактът, че през 1922 г. Светослав Минков,  Владимир Полянов и Радослав Спасов създават първото и единствено в света издателство за фантастична литература. Името на издателството е измислено от Минков – „Аргус“. Всъщност той е и идейният двигател на инициативата. Човекът, финасирал начинанието, е Спасов, син на книжар и обезпечен от наскоро получено наследство. Наемат помещение на ъгъла на ул. „Цар Самуил“ и „Алабинска“ и започват издаването на поредицата „Галерия на фантастите“. Първата им продукция е дебютната книга с разкази на Минков „Синята хризантема“, художник на чиято корица е вече известният Иван Милев. Следват „Ужасът“ от Ханс Хайнц Еверс, „Фантазии“ на Едгар Алън По.

Владимир Полянов

Съдружникът в предприятието Владимир Полянов също прави своята литературна премиера с емблемата „Аргус“ – сборник разкази „Смърт“. Пак през същата 1922 г. излизат и „Децата на снеговете“ от Джек Лондон и „Стихотворения. Проза“ от Станислав Пшебишевски.  Тематичната сфера на издадените творби е в модерното, през двайсетте години на ХХ век, литературно направление диаболизъм, което не получава широка подкрепа на родна почва. Но все пак, в литературноисторически контекст, говори за широта на възгледите и разбиранията за предмета на литературата и стремеж за равнение (макар и позакъсняло) с актуалните тенденции в Европа.

Така в рамките на 1922 г. се ражда издателството; излизат шест книжки; Минков и Полянов записват имената си сред писателите и „Аргус“ приключва своята дейност поради липса на средства.

© Румяна Пенчева

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Retype the CAPTCHA code from the image
Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
 

error: Свържете се с нас.