“Иван Георгиев – Рембранда – познатият и непознатият”. Изложба живопис и акварел

Spread the love

28 февруари – 19 март 2023 г., галерия Нюанс

Галерия Нюанс има удоволствието да Ви покани на отдавна планираната и дълго подготвяна изложба на емблематичния и мистериозен художник – Иван Христов Георгиев. Експозицията “Иван Георгиев – Рембранда – познатият и непознатият” ще бъде открита на 28-ми февруари и ще продължи до 19-ти март.

През 2023 г. се навършват 85 години от рождението на художника и бихме искали да отдадем своята почит към огромния труд на този незаслужено непознат виртуоз на българската живопис от втората половина на ХХ век. Съпътстващ изложбата ще бъде и единственият аудиовизуален материал за Иван Георгиев – Рембранда – документалният филм за художника с режисьор Анна Петкова, който ще бъде прожектиран в галерията.

Етюд. Началото на 60-те години. 94х81см., маслени бои, платно

Иван Георгиев е представител на независими течения в живописта по време на социализма и първите години на прехода, период от изключително значение за визуалните изкуства в страната. Още от завършването на образованието си в Академията Рембранда решава да се отдели от светския живот и никога да не покаже своите работи приживе. Това негово решение от една страна лишава публиката от възможността още от самото начало да оцени неговия неповторим талант и визионерство, но от друга дава на художника свободата, без която едва ли би могъл да изрази по този начин своите търсения и вълнения.

Портрет на Руми. 70-те-години. 100х76см., маслени бои, платно

Голяма експозиция на автора не е правена от 2008г., когато СГХГ прави ретроспективна изложба по случай 70 години от рождението му, а интересът към работата и личността му е нестихващ. В рамките на изложбата ще бъдат показани публично произведения от частната колекция на Александър Георгиев – колекционер с неповторим усет към неконюнктурно за времето си изкуство. Благодарение на делото му са съхранени цели колекции от работите на едни от най-значимите, но често непозанти художници. Сред тях са и тези на Иван Георгиев – Рембранда. Произведенията, включени в експозицията ще представят цялостен поглед към творчеството на художника, показвайки едни от най-добрите му картини.

Натюрморт с плодове върху стол. 70-те-години. 79х64-см., маслени бои, платно

Очакваме Ви!

Пресинформация: Галерия Нюанс, София 1000, ул. Иван Денкоглу 42

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Retype the CAPTCHA code from the image
Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
 

error: Свържете се с нас.