Истории от планината/ Storie dalla Montagna

Spread the love

Италианска кинопанорама – “Истории от планината” 2023
6 – 9 февруари, Дом на киното, 19:00 ч.

София посреща за поредна година най-доброто от италианското планинарско кино през февруари!


Предстои традиционната кинопанорама на италианското планинарско кино „Истории от планината/ Storie dalla Montagna“ в цели 4 филмови вечери!  От 6 до 9 Февруари, 19:00ч. в „Дом на киното“ ще имате възможност да се насладите на 11 италиански филма, едни от най-добрите заглавия на тема планини, приключения, алпинизъм и природа! Лентите са с награди от световните кинофестивали (включително и от Международния БанскоФилмФест) и са между игралното и документалното кино.

В програмата са селектирани 11 истории за постиженията на италианската планинарска школа,  снимани на един от най-трудно достъпните места по цял свят. Автори са изключителни режисьори оператори и сценаристи, а героите им са начертали голяма част от световната планинарска и приключенска култура. Голяма част от тях са били официални гости в България на международния БанскоФилмфест като Валтер Бонати, Райнхолд Меснер, Нивес Мерои, Ерве Бармас, Лука Бих, Виничо Стефанело и др. Ще видите истинските легенди на планинарската култура, които пишат история в Хималаите, Алпите, Доломитите, Гренландия и Патагония, а едни от най-актуалните италиански катерачи участват в общи проекти с българските ни алпинисти за прокарване на нови маршрути в България.

Акценти във филмовата програма  са последният филм на алпиниста Евре Бармас и завладяващата история за първото изкачване на Матерхорн, биографичен филм за легендата Валтер Бонати е част от програмата, както и документален филм на Райнхолд Меснер за безпрецедентната му експедиция на Ама Даблам.
Ще се насладим на италианската филмова школа, която е точно толкова емблематична и известна с майсторството и традициите си, колкото и постиженията на италианските приключенци и алпинисти.

Събитието е част от целогодишната програма на Международния фестивал на планинарското кино – БанскоФилмФест за популяризиране на планинарската култура, осъществено съвместно с Италианския културен институт в София.

Програма: https://banskofilmfest.com/italianska-kinopanorama-istorii-ot-planinata-2023-v-sofiya/

Трейлъри на филмите в програмата:

1. https://vimeo.com/666034125

2. https://www.youtube.com/watch?v=_CDwi9PjWtc&ab_channel=IlDolomiti

3. https://vimeo.com/140292846

4. https://www.youtube.com/watch?v=RH10NItk77g&ab_channel=Vibram

5. https://www.youtube.com/watch?v=WM5-C5HD8AU&ab_channel=Montura

Пресинформация: Италиански културен институт

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Retype the CAPTCHA code from the image
Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
 

error: Свържете се с нас.