In memoriam

Spread the love

Една тъжна вест преди часове порази много от нас –  Георги Чобанов, създателят на най-обемният и популярен сайт за култура у нас, “LiterNet”, загуби своята битка с Ковид. Той, който водеше безстрашни сражения с най-отрицателните прояви в действителността ни и последните си години отдаде много от времето си в разкриване негативните страни на политическото задкулисие у нас. С което показваше, че интелектуалецът е състояние на съвестта, не само на ерудицията. Уважаван и обичан, изключително компетентен както в технологично, така и в литературно отношение, широко информиран за редица от процесите в културата ни, общителен,  отзивчив към всеки талантлив литератор, независимо от възрастта му, от стиловите му и жанрови предпочитания, Георги Чобанов създаде нова и свободна територия за културата ни – взискателен, но и насърчителен.

Ще го помним като енергичен, решителен и ведър човек. Още през 2001 г. Георги Чобанов писа по повод на възможностите на Интернет: „В заключение ще отбележа, че българската поезия има шанса чрез Интернет да бъде равнопоставена като присъствие в световното литературно и културно движение на идеите, защото интересът към Другия в модерното време е не само потребност, но и възможност, която информационното общество предоставя на всеки, който може да се възползва от нея.“

Георги Чобанов. Рисунка- Калин Николов

Няколко думи за него: Георги Чобанов бе роден през 1961 г. Живееше и работеше във Варна. Завършва българска филология във ВТУ “Св. св. Кирил и Методий” през 1985 г. Работил бе като учител, като преподавател в ДИПКУ към ШУ “Еп. К. Преславски”, като зам.-директор и експерт по уеббазирано обучение към Центъра за дистанционно обучение на същия университет. Публикува статии за българската литература от XIX-XX век в сборници и периодични издания. В началото на 1999 г. създава специализирания портал “LiterNet”, от който през 2008 г. се обособява платформата за употребявани, нови и антикварни книги “Книжен пазар”, за сравняване на цените в нея – “Книгосвят”, както и новинарският сайт “Културни новини” и каталогът “За култура”. Групата сайтове на LiterNet Медиа получава европейска награда за мултимедийни иновации – Comenius EduMedia Awards “Медал” (2012). Главен редактор на издателство & електронно списание “LiterNet”, което е носител на Национална награда “Хр. Г. Данов” (2004) за електронно издаване и нови технологии, и редактор на “Културни новини” (Електронен бюлетин LiterNet), номиниран за Национална награда “Хр. Г. Данов” (2005). През 2009 г. създава издателство “Силуети” – за хартиени издания в малки и средно големи тиражи. Интересуваше се от приложението на съвременните технологии в областта на електронното публикуване и електронната търговия.

Още в самото начало на контактите ни, 2005 г., не само имах рамото му за сътрудничество, но и почти веднага срещата ни в Интернет се превърна в приятелство… Едно от най-истинските, които съм имал. Често съм си мислил, че именно той трябваше да бъде номиниран министър на културата, а реалните такива да му връзват връзките на обувките. Че той трябваше да носи хабилитации пред името си, реални и постигнати, най-вече доказани с опит и знания…

Колко бе натоварен с работа, а същевременно и колко прецизен, мога да покажа с най-старото писмо, което съм запазил от него, от 2008 е: “Здрасти, Калине…  ще си разменяме известно време файловете, макар че не мога нищо конкретно да кажа като срокове, тъй като при мен има стотици чакащи автори, както и куп нови ангажименти и дейности, по причина на това, което ще прочетеш във втория абзац… 🙂 Във всеки случай ще държим връзка. Това, което говориш, за мобилизацията след уволнение, го изпробвам и аз, тъй като съм на същия хал. От май съкратиха длъжността ми и разтуриха Центъра за дистанционно обучение на ШУ, където работех. Знам колко е приятно да си свободен, но и колко отговорно в същото време…”

Да е светла паметта му!

Поклон!

Калин Николов

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Retype the CAPTCHA code from the image
Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
 

error: Свържете се с нас.