Икони – изложба на Лили Владимирова и Емил Чушев

Spread the love

В навечерието на най-големия християнски празник имаме удоволствието да Ви поканим на изложбата “Икони” на Лили Владимирова и Емил Чушев, която ще продължи от 13 декември до 08 януари. Едва за втори път ще имате възможността да видите непоказвани досега произведения, рисувани в последните две години от двамата иконописци.
В изложбата ще откриете познати библейски сцени, при направата на които са спазени стриктно традицията и канона. Въпреки това Лили и Емил се страят да представят своя съвременен прочит в иконописта – един леко позабравен в наши дни жанр от живописта. Придържайки се стриктно към старата технология, те грижовно подготвят подходящи дъски, полагат ленени платна, грундират, шлайфат и чак тогава рисуват първо с молив, после гравират рисунката. След това полагат 8 слоя полимент на местата, където иконата ще се позлатява с 22-каратовото злато. Впоследствие златното покритие се полира с ахат, изолира се с лак и тогава те рисуват образите с яйчна темпера. Накрая полагат няколко вида лак, които съхраняват изображенията и позлатата за столетия напред.

Лили Владимирова споделя, че най-голямо вдъхновение за своите икони намира сред тишината и зеленината на ателието в полите на Витоша, което делят заедно с Емил Чушев. За него, от друга страна, вдъхновението идва най-лесно край морето с морския бриз, лятно време на караваната му.

Лили Владимирова работи основно по възрожденски образци. Сюжетите често са многофигурни и сложни, но дори и при изображенията на един светец образът е с богата, прецизна орнаментация, изискваща специален усет към детайла. Иконите ѝ са жизнени и празнични. Четейки житията на светците, които изобразява, тя съумява да предаде на всяко едно изражение определен дух и задълбоченост.

Емил Чушев работи предимно по византийски образци – традиция неизменно свързана с българската история. Тяхната иконография е по-лека и по-семпла. Неговите изображения са тихи и смирени. Никога не започва икона случайно, решението за всеки негов сюжет е провокирано от случка, сън или мисъл.
От 13 декември до 08 януари в галерия Нюанс имате възможността да се потопите в иконописния свят на Лили Владимирова и Емил Чушев и да се уверите, че този много важен елемент от българската живопис и традиция се пази и развива и до ден днешен.

Пресинформация: Галерия НЮАНС
София 1000, ул. Иван Денкоглу 42, 0885917960, 0885621713

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Retype the CAPTCHA code from the image
Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
 

error: Свържете се с нас.