И Елин Пелин – художник, а Александър Божинов – писател

Spread the love

Има една старовременска продумка, че пътищата на съдбата били неизповедими. Но нека не обременяваме разказа… В разговор с Александър Божинов той ми изповяда, че като младеж имал силно влечение към писалката – в смисъл да пише, да писателствува, а не към четката. Художник станал само защото от писателство не можело да се живее.

– Днес за днес в България може да живее от писателство само един Иван Вазов – говореше около 1920 година големият вече карикатурист Александър Божинов. – Вазов, и по изключение може би и някой друг.

– Навярно – който няма големи изисквания в живота; с малко се задоволява.

– Да, с шкембе чорба и боза… – довърши мисълта си винаги готовият за остроумен отговор Божинов. – Прочее – продължи той, – като видях, че с перо не ще мога да преживявам, както се полага на един съвременен човек, отдадох се на живопис, и то усърдно, защото… и с живопис не може да се преживява, ако не си на челно място.

В същото десетилетие – двадесетте години на века – имах разговор и с писателя Елин Пелин, макар да ни деляха и възраст, и значение. Но аз го безпокоех с обществени цели: за да предавам неговите мисли в списания и вестници. И тогава, спомням си буквално думите му:

– Мечтата ми беше да стана художник. Това ме увличаше до 20-годишната ми възраст. Дори имах нещо дадено в тогавашния „Българан“.

– Комай „Ромео и Жулиета на село“? Опрели се ò зида, и ха Ромео в потури да го прескочи…

– Запомнил си, така беше.

– Спомням си и за едно миниагюрче – образа на писателката Евгения Марс в рамката на един дамски пръстен.

– И това е така… Но мечтата ми остана неосъществена. Макар че писателският труд не се плащаше добре, останах писател до ден днешен.

Христо Бръзицов

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Retype the CAPTCHA code from the image
Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
 

error: Свържете се с нас.