Емилиян Станев. Той и другите

Spread the love

Уводни думи

През 2022г. се навършват 115 години от рождението на Емилиян Станев. По този повод реших да издам тази книга, която разкрива приятелствата на Емилиян Станев с други български писатели и литературни критици. Отделните статии са писани през различни години, обикновено годишнини на отделните творци. Събрани на едно място, те показват доколко близки са били с писателя. В литературната анкета на проф. Ив. Сарандев с Емилиян Станев той говори, че не се е чувствал близък с други писатели. Може би само с Йордан Радичков. Все пак, от ръкописния дневник на Надежда Станева, ние научаваме за неговите контакти с други творци. Затова реших да извадя от тях информацията и да направя тази книга. Искам да отбележа, че книгата не повтаря информацията от сборника „Спомени за Емилиян Станев“, издадена през 2007 г. по повод 100г. от рождението на писателя. В нея влизат много повече имена, автори на спомени за него. Тук са включени 11 статии за различни български писатели и литературни критици. По хронологичен обхват книгата съдържа материали от различни периоди от живота на Ем.Станев. От ранната му статия „Чудомир като хуморист“ до последната за 100г. от рождението на Елин Пелин. Тях съм приложила като приложение в края на книгата.

Знаем, че особеност на творческия процес при Ем.Станев е необходимостта да разказва и чете какво работи пред своите приятели – проф. Динеков, Блага Димитрова, Димитър Талев, проф. Стоян Каролев и др. Разкриването на тези приятелства ни дават и подробности около писането на отделните му творби.

През 1970 г. държавата дава за ползване на Ем.Станев вила в кв. Бояна край София. Около него живеят и други писатели  – Елисавета Багряна, Тодор Боров и др. Така се оформя т.нар. Боянска компания, в която влизат Багряна и нейната приятелка Жана, Тодор Боров и съпругата му Харитина, Блага Димитрова и Й. Василев, проф. П. Динеков, Бранко Георгиев, Ем. Станев и Н. Станева. В няколко статии – за Т. Боров, Е. Багряна и Бл. Димитрова, съм цитирала едни и същи места от дневниците на Н. Станева. Моля това да не бъде приемано като грешка, а като доказателство за едни и същи събития, където те се събират.

Надявам се, че това издание ще разкрие по-пълно отделни черти от личността на Ем. Станев, както и на лицата, за които става въпрос в отделните статии. Ще ни помогне да си изясним и историята на писането на отделните му творби, което обяснява и отделни черти на творческия процес на писателя. В този смисъл книгата ще бъде полезна и за изследователите на му, както и на широк кръг читатели.

© Радка Пенчева

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Retype the CAPTCHA code from the image
Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
 

error: Свържете се с нас.