Джани Родари

Spread the love

Убеден съм, че не съм единственият възрастен, който с удоволствие е чел детските книги на Джани Родари – неговите „Приключенията на Чиполино“, „Приказки по телефона“ и други, донесли му световна известност. В тях има мъдрост и дълбочина, които осмислят пищното въображение, находчивия хумор, веселите небивалици и по този начин таят в себе си един вътрешен втори пласт, придаващ на авторските внушения универсалност и широта.

Именно с този въпрос започна и беседата ми с изтъкнатия италиански писател – попитах го дали намира за естествено, че считам книгите му не само за детски.

– Чувствувам се поласкан от подобно мнение. Тайно винаги съм искал така да се възприемат книгите ми. Намирам, че едно литературно произведение е с най-щастлива съдба, когато човек го чете с удоволствие като дете, а след години също с удоволствие го препрочита.

– И дори тогава открива нови прелести в познатата книга, неподозирани богатства. Не е ли така с приказките на Андерсен?

– Точно така. Вие сочите Андерсен, а към неговите приказки аз бих добавил и „Пинокио“ на Колоди, и „Алиса в страната на чудесата и в огледалния свят“ на Луис Карол. За мен това са тримата най-големи в световната литература за деца. А и едни от големите в литературата изобщо. От тях съм се възхищавал като малък, от тях се възхищавам и днес. От тях съм се учил и продължавам да уча.

– Но те са доста различни един от друг…

– Безспорно. Но така прекрасно се допълват взаимно! В един период от живота си най-близко до себе си съм чувствувал Андерсен, в друг – Колоди, в трети – Луис Карол.

– А днес кой от тях предпочитате?

– Днес, когато съм преминал петдесетте години и съм малко скептик, малко язвителен, най-близък ми е Луис Карол.

– Споделяте ли твърденията на някои автори, че приказката вече си е отживяла времето, че в нашия толкова и научно обяснен свят е крайно трудно да се създават истории, на които децата да вярват?

– Винаги е било трудно да се създават приказки. И на Андерсен, и на Оскар Уайлд не е било леко. Днес не е по-трудно отпреди. Децата с тяхното въображение не могат да бъдат притиснати от науката и техниката до такава степен, че да не ги мами странното, фантастичното, чудатото. Аз мисля, че например проникването в Космоса не е фактор против, а в полза на авторите на приказки.

– Със собственото си творчество доказахте това твърдение, като създадохте книгата „Торта в небето“, по която беше заснет и филм със същото заглавие. Впрочем темата на тази приказно-фантастична книга е много сериозна и това ме подсеща да ви задам въпроса, дали според вас с децата могат да се разискват всякакви проблеми?

– Да, всякакви, важното е как. Необходимо е обаче писателят да не забрави, че също е бил дете, да съхранява в себе си детето. Аз лично се стремя да говоря с малките си читатели за сериозни неща, макар и по весел начин, с много хумор. Ето това те обичат повече от всичко друго – смеха. И без умението да създаваш хумор, в техните среди няма да те приемат.

– Какви книги и какви герои според вас са най-предпочитаните специално днес от децата и юношите?

– Моите впечатления са от нашия западен свят. Като гледам какви книги купуват момчетата и момичетата, става ми ясно, че ги привлича така наречената силна личност. Вероятно в тази възраст у човека, живеещ в нашето общество, има вложена някаква доза агресивност. И онези момчета, които се занимават със спорт или даже с естрадна музика, освобождават тази своя агресивност на спортната площадка или в оркестъра. А други пък само мечтаят как да станат силни. Тъкмо те си купуват комиксите за супермени и ходят да гледат в кината герои, които със стоманен юмрук или с точен прицел поразяват враговете си. Но положително явление е това, че напоследък много момчета и момичета на възраст от 15 до 18 години се включват активно в политическата борба. Най-добрата част от италианската младеж влиза в редиците на комсомола.

– Като всеки по-възрастен човек не изпитвате ли чувство на завист към младите за предимствата на възрастта им, макар че тогава повече се греши?

– И грешките тогава са други, не са толкова трагични. Имаш много време, за да се промениш, да станеш различен.

 – А ако трябва да отделите само едно нещо, за което завиждате на младите, кое ще е то?

– Труден въпрос, но аз съм подготвен, защото той занимава от известно време съзнанието ми на писател. Бих искал да узная кой според младите е приятел. Защото у нас, възрастните, нещата изглеждат по-другояче. Имаме хора, които обичаме, с които ни е приятно да се срещаме. Това може да се нарече приятелство, но то не е същото, както в детството и юношеството. Само тогава дружим истински. Сетне любовта ни преминава към жената, към децата. Отдаваме им всичко и за приятелите вече не остава почти нищо. А за младите – приятелят е човек, върху когото те концентрират цялата си любов.

За това те не говорят, дори в повечето случаи и не подозират, че е така. Аз си спомням моите приятели, когато бях 15–16-годишен. И като мисля за тях, не мисля за страничен човек, а за самия себе си. Имах трима големи приятели. И тримата загинаха: единият в Албания, другият – в Русия, третият — като моряк в морето. Уби Ой всъщност фашизмът. Шестнайсетгодишен, аз се влюбвах като безумен в не едно и не две момичета, но сега не ги помня, даже имената им съм забравил… А приятелите си не забравям, те са част от мен, както и аз съм бил част от тях. Може би приятелството е някаква особена сплав . . .

– Един известен писател казва, че всъщност с книгите си той установява приятелство с десетки, със стотици хора по света.. .

 – И е прав! Та защо иначе да пишем, ако не вярваме, че има добри, честни хора, с които установяваме невидимо, но трайно духовно общуване. Децата в това отношение са най-добрата част на човечеството и аз искам да ги науча да вникват в смисъла на понятията мир, свобода, труд, дружба. Защо например аз написах историята за шоколадената торта, като я изпратих първо в небето, след това я приземих на една височина, а сетне пък дойдоха деца и прокопаха в нея галерии, проходи и пътеки? Преди това се разказва как един учен – атомен специалист – се излъгва в изчисленията си и вместо в момента на взрива да се образува смъртоносната атомна гъба – образува се торта. Мисля, че поуката е съвършено проста и ясна: ако огромните богатства и средства, които се хвърлят за въоръжаване, се използуват за добри дела, тогава ние не само ще нахраним милионите гладни по света, но и за всички деца ще станат достъпни шоколадените торти. Или иначе казано – хората ще получат не само необходимото, но и красотата, и радостта, които са толкова насъщни, колкото и хлябът.

 – Вие сигурно знаете, че в България книгите ви са широко популярни и децата ги четат с удоволствие, че гледат любимите си герои на театралните сцени, слушат за тях по радиото и телевизията.

– Всеки обича да има приятели и аз съм доволен, че ги имам в България. Казваха ми, че преводите, които е направил вашият поет Валери Петров на мои работи, били много хубави. Използувам случая да благодаря и на него, а и на всички, които отделят от времето си, за да четат моите книги.

 – А аз от името на читателите ви благодаря за часовете на веселие и мъдрост, с които ни дарявате чрез изкуството си!

Интервю на Атанас Свиленов „Защото има добри, честни хора“, публикувано във в.„Литературен фронт“, бр. 11 от 1977 г.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Retype the CAPTCHA code from the image
Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
 

error: Свържете се с нас.