Дора Бонева – “Живописни откровения” – ретроспективна изложба

Spread the love

11 април – 07 май 2023 г., Галерия Нюанс

В културния оазис на галерия Нюанс ще имате възможност да видите „Живописни откровения“ на Дора Бонева и да погледнете от една интересна гледна точка, без претенции за всеобхватна ретроспекция. Ранни непоказвани нейни творби, творби от 50-те и 60-те години и такива, които са рисувани до 2021 година могат да изненадат зрителите. Ще видите етюди, рисунки, ескизи, живописни платна и картони, както и „истинска светлинна феерия “ в дипломната ѝ работа „Балерини“ – 1959 г., както я нарича проф. Иван Маразов.

Всички, които я познавахме, ще я помним ухаеща на терпентин с четка или дълга черна цигара в ръка (или и двете), понякога с чаша кафе, но винаги много красива! Това изключително елегантно присъствие с лекота и небрежна дистанция виждаме и в картините ѝ, но само на пръв поглед. После идва плътната и дълбока живопис. Петър Увалиев нарича четката и „тежка“ и мъжка – в най-добрият смисъл, а в същото време тя е деликатна и съзерцателна, както я нарича проф. Маразов.

Марта Левчева, дъщеря на Дора Бонева

 

Съпругът ѝ Любомир Левчев пише за нея:

Тя има удивителна вътрешна устойчивост, която се предава на картините като изчистена простота и обобщеност. Постепенно това равнодушие към суетата се превърна в разговор със самотата – една дълга редица от пейзажи без хора („за мащаб“) – ритуално нарушение на канона – пейзажи, които звучат като портрети на дървета, портрети на къщи, портрети на самотни брегове с морски фарове, портрети на самотна светлина, портрети на духовно обезлюдяване в един пренаселен свят. Тих протест към световната съдба.

Пресинформация: Галерия Нюанс, София 1000, ул. Иван Денкоглу 42

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Retype the CAPTCHA code from the image
Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
 

error: Свържете се с нас.