Детето, децата, детството (етнокултурни аспекти)

Spread the love
Пета национална конференция
1-2 юни 2022 година
Конференцията се посвещава на 172 години от рождението на Иван Вазов и 87 години Къща музей „Иван Вазов”

Къща музей „Иван Вазов” – Сопот и Център за Етнология и Културна Антропология (ЦЕКА) към ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“ Ви канят за участие в научна конференция „Детето, децата, детството (етнокултурни аспекти)“. Научен ръководител на конференцията е проф. днк. Маргарита Карамихова, председател на ЦЕКА.

Въпросът за детето и детството винаги е стоял на вниманието на изследователите.  Какво е детето – умален голям човек; чиста дъска, върху която социумът изписва своите ограничения и надежди; свободна личност, която има правото на закрила и собствен избор; център на внимание в обществото или анонимна демографска маса; кога свършва детството; играят ли децата и как се справят с навигацията през глобалното село днес; как да се изградят желаните морални качества и съществуват ли общи ценности в дадено общество; какво ни предлага литературата – идеализиран образ на детето и децата или жестоката, не рядко, реалност? Това са само част от въпросите, които през вековете и до днес занимават умовете на учени от различни области, литератори, политици. Контролирано и наставлявано, обект на безброй експерименти, детството продължава да носи романтичния ореол на безгрижието и сигурността. А дали е така!?

Целта на конференцията е да се постигне качествено ново познание за детето и детството чрез свободна интердисциплинарна дискусия, която е фокусирана, но не и ограничена в следните рамки:

  • Детето като обект
  • Детето като субект
  • Градските деца, селските деца
  • Детството на българските писатели
  • Литературата и децата, децата в литературата
  • Децата в музея и архивите
  • Децата на емигрантите
  • Градските деца в глобалното село
  • Спомени за детството
  • Детство в моменти на криза

Приканваме Ви да попълните в приложения формуляр: заявка за участие, темата на презентацията/доклада, кратко резюме, име, кратка творческа биография, електронна поща за обратна връзка до 20 май 2022 год. на е-mail: vazovmuseum_sopot@abv.bg. Одобрените заявки ще бъдат освободени от такса участие.

Указания за участниците:

Представяне на тезата по време на конференцията – до 15 мин. Предвижда се отпечатване на сборник с оригинални, непубликувани статии. Всички предложени текстове ще преминат през проверка на PlagScan. Текстовете следва да бъдат оформени в Оксфордски стандарт за цитиране (http://guides.library.uwa.edu.au/Oxford). Ще очакваме вашите статии до 1 октомври 2022 година.

Организаторите ще Ви помогнат да резервирате хотелски стаи на разумни цени.

За допълнителна информация: vazovmuseum_sopot@abv.bg, тел.  0885 217435

проф. днк Маргарита Карамихова, председател на ЦЕКА

д-р Борислава Петрова, директор на Къща музей „Иван Вазов” – Сопот

ФОРМУЛЯР-УЧАСТИЕ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Retype the CAPTCHA code from the image
Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
 

error: Свържете се с нас.